Les larves i els ous dels animals aquàtics constitueixen l'alimentació bàsica de la gambúsia, un peix que una organització no governamental ha començat a emprar a Mèxic per frenar l'avanç del mosquit transmissor del virus Zika. Amb l'ajuda de les autoritats de salut estatals, l'organització Operació Benedicció reparteix exemplars d'aquest peix entre les famílies de les zones més vulnerables a la propagació d'aquesta malaltia, que es podria estendre davant la imminent arribada de la temporada de pluges.

El mètode és dipositar gambúsies en llocs on l'aigua està estancada. Allà, el peix s'encarrega de devorar les larves del mosquit aedes aegypti, que a més del Zika transmet el dengue i el chikungunya. "En un lapse més petit que el que necessita la larva per convertir-se en mosquit és consumida pels peixos", va dir a Efe el gerent d'Operació Benedicció a Mèxic, Daniel Issa.

Aquesta organització internacional ja ha aplicat aquesta mètode a El Salvador i Hondures, així com als Estats Units després de la catàstrofe de l'huracà Katrina, amb la qual cosa, segons diu, va disminuir "considerablement la població de mosquits". A Mèxic actuen al municipi d'Acapulco i als estats de Guerrero i Quintana Rosego.

Issa defensa que aquesta és la "millor resposta" que es pot donar per evitar la propagació del Zika, cosa que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que és extremament complicada, perquè no hi ha vacunes ni anàlisi diagnòstica que identifiqui el virus de manera aïllada. L'ús de la gambúsia per eliminar el mosquit "no té cap efecte col·lateral" i la seva manipulació als potencials vivers domèstics no requereix cap preparació, assenyala.

Aquest "superpeix", com el qualifica el gerent de l'organització, és originari de la zona i es troba "fàcilment". Pot durar, afegeix, "fins a un any dins d'un lloc sense aliment". Des de l'organització s'encarreguen de reproduir aquesta espècie en els seus vivers, gràcies a l'ajuda dels pescadors, i ja en tenen milers d'exemplars que van distribuint i que es repartiran pròximament amb lliuraments massius, comenta Issa.

La intenció de l'organització és aplicar aquest mètode en altres estats vulnerables al mosquit, com Tabasco, Veracruz, Oaxaca o Chiapas, així com, ja fora de Mèxic, a Colòmbia i al Brasil. Dels 31 països llatinoamericans que han detectat la transmissió local del virus de la Zika fins avui, el Brasil és el més afectat.