Els doctors Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué han estat guardonats amb el XXVIII Premi Internacional Catalunya per la seva "revolucionària tasca, especialment en la investigació oncològica, que contribueix significativament a l'avanç de la biomedicina en l'àmbit mundial" .

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest divendres el nom dels premiats al costat de la biòloga i membre del jurat Anna Veiga, en una compareixença al Palau de la Generalitat en la qual ha remarcat que aquesta és la primera vegada que el premi el comparteixen tres persones, i que a més els tres són catalans.

No obstant això, Puigdemont ha volgut deixar clar que no se'ls ha concedit el guardó "per ser d'on són, cosa que, de fet, els podria haver anat en contra", i ha afegit que el jurat ha apostat per ells per la seva "contribució rellevant" a la humanitat en els seus respectius camps.

En aquest punt, Anna Veiga ha sostingut que és "una gran notícia que el premi es doni a persones de l'àmbit de la biomedicina, que ha de millorar la qualitat de vida de les persones", i no ha amagat que el càncer és una malaltia "molt prevalent" i que ha de ser la investigació "la que permeti que la gent sobrevisqui".

Ha rememorat que els tres científics són diferents entre ells, tot i que estiguin centrats en la investigació del càncer, perquè, mentre Massagué i Baselga estan "molt consolidats", tots dos treballant a Nova York i a la cimera de les seves carreres, Esteller "és més jove i actualment està en la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA)" .

Segons el seu parer, una iniciativa com la d'ICREA és la demostració que "aquest sistema dóna beneficis importants, perquè aconsegueix retornar investigadors que han estat fora" .

A la vegada, ha mantingut que ajuntar els tres científics -les candidatures dels quals s'havien presentat per separat- "mostra la voluntat de què volem promocionar la biomedicina al nostre país" .

Els tres doctors, segons el jurat, han dut a terme "avanços espectaculars en el coneixement del càncer, que s'orienten a una medicina oncològica de més precisió gràcies a descobriments sense precedents en la genòmica, la immunologia i el tractament personalitzat de la malaltia" .

Els tres oncòlegs, entre els més citats en l'àmbit mundial en la investigació mèdica, han estat reconeguts entre els científics més influents i han jugat papers clau en la creació i promoció de centres pioners en investigació.

Josep Baselga

Llicenciat en Medicina, Josep Baselga és un barceloní nascut el 1959 que va iniciar la seva carrera professional fa trenta anys als Estats Units. Té nombrosos reconeixements i és referent internacional en la investigació de nous tractaments contra el càncer de mama i l'estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència, i és líder en el desenvolupament clínic de diversos agents nous.

Manel Esteller

Manel Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968) també ha treballat als Estats Units, encara que des del 2008 és director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'IDIBELL, a l'Hospitalet de Llobregat.

Esteller és pioner i referent mundial en l'àmbit de l'epigenètica com a factor clau en el desenvolupament del càncer i ha contribuït a revisar paradigmes científics establerts.

Joan Massagué

De la seva banda, Joan Massagué, barceloní nascut el 1953, s'ha convertit des de Nova York en líder mundial en la investigació del comportament cel·lular i la metàstasi del càncer, i la seva feina és "clau per al coneixement dels mecanismes que permeten detenir la proliferació cel·lular, un procés que quan es descontrola, porta a la formació de tumors" .

El president de la Generalitat, que ha fet broma amb què hauran de fer-se dues estatuetes més de les previstes per al premi, ha recordat que aquest any hi havia 138 candidatures presentades, de 57 països diferents.

Ha felicitat els tres doctors i ha asseverat que el seu reconeixement "és posar en valor que des de Catalunya, quan ens disposem a construir un país, a incardinar-nos en el món, ho volem fer amb aportacions rellevants a la humanitat, que hem de saber reconèixer".

Tampoc ha obviat que s'ha volgut reconèixer "l'excel·lència que té vocació de servei" i unes contribucions que intenten "combatre malalties que són primeres causes de mortalitat".

Ha desitjat que gaudeixin un premi que té el nom "d'un país que volen i que porten al cor, i que Catalunya també pugui dir que els porta al cor".

El Premi Internacional Catalunya, dotat amb 80.000 euros i una escultura d'Antoni Tàpies, "La clau i la lletra", és un guardó que distingeix aquelles persones que contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans al món, i que l'any passat va recaure en la primatòloga Jane Goodall. El lliurament del premi tindrà lloc durant una cerimònia que se celebrarà al Palau de la Generalitat el proper 25 d'octubre.