CABLE A

AMBAIXADA dels EUA MADRID (23 de maig del 2008)

Reunió de l'ambaixador dels EUA Williamson amb el director general per a Àfrica, Antonio Sánchez-Benedito; el director general per als Balcans, Ramón Abaroa; l'ambaixadora especial pels drets humans, Silvia Escobar; el director general per a la Coperació Judicial Internacional, Aurora Mejía, i el director de relacions internacionals del Consell General del Poder Judicial, Francisco de Jorge.

1- «L'ambaixador Williamson va instar el govern espanyol a adreçar-se al govern de Rwanda a nivell polític per intentar suavitzar les tensions creades per l'acusació judicial espanyola contra 40 oficials rwandesos»

2- «La resposta espa-nyola va ser positiva però sense compromisos, tot i que diferents contactes reconeixen que l'agosarament de l'acusació era inapropiada i potencialment problemàtica per a Espanya. Hi havia un acord sobre la idea de parlar amb el rwandesos, tot i que creiem que els espanyols hauran de ser intensament animats» [per tal que ho facin].

3- «Sánchez-Benedito, director general adjunt per a l´Àfrica, va dir que el govern espanyol no comparteix les bases de l'acusació, que semblen reescriure el genocidi des d'una perspectiva única dels hutus com a víctimes i de la brutalitat tutsi».

4- «Williamson va instar Moratinos a trucar a Museminali [ministre d'Estrangers rwandès] per explicar-li que la posició del govern espanyol és diferent de la del sistema judicial».

5- (Comentari de Williamson). «Tot i que el govern espanyol reconeix que aquest assumpte està creant tensió en un espai més ampli (que Rwanda), no semblen sentir-se directament afectats i per tant no tenen un sentiment de pressa per resoldre-ho»

CABLE B

En una reunió que el cable afirma que va ser llargament buscada, l'assessor legal del consolat dels EUA es va trobar informalment amb una fiscal de l'Audiència Nacional el 5 de maig del 2009 per ocupar-se de l'assumpte

1- Segons el cable, la fiscal X va dir que:

«El sistema judicial va assumir la investigació i les consegüents acusacions per satisfer les famílies de les víctimes [...] L'oficina del fiscal no desitja portar el cas més enllà, i va dir específicament que no tenen intenció de buscar l'extradició dels individus acusats [...] No preveiem anar més enllà».

2- La reunió va fer emergir «l'engrescadora notícia que les acusacions poden acabar simplement en res. Tot i així volem reiterar que el sistema judicial espanyol és altament imprevisible, el que avui és falta d'interès podria ser el titular de demà».

CABLE C

AMBAIXADA DELS EUA (13-3-2008)

1- «S'insta a tenir precaució extrema a permetre personal militar rwandès acusat pels tribunals espanyols viatjar als Estats Units per a formació patrocinada pel govern [...]. No podem predir com respondrien els tribunals o el govern espanyol si se sabés que una persona perseguida per la seva relació amb la tortura i mort de 4 ciutadans espanyols està participant en un programa de l'exèrcit dels EUA a càrrec del govern dels EUA».

2- «Contactes al ministeri d'Estrangers espanyol han dit privadament que aquest és un exemple de com els jutges espanyols utilitzen la seva independència judicial per implementar una agenda política similar a anteriors acusacions a Pinochet i Rumsfeld»

3- «Estem aplicant la màxima pressió al govern espanyol perquè aprovi l'ordre d'extradició als EUA del notable traficant d'armes sirià Al-Kassar. Una topada amb Espanya sobre l'extradició d'algú acusat de genocidi i complicitat en les morts de ciutadans espanyols només faria més difícil que el govern espanyol aprovés l'extradició d'Al-Kassar»

CABLE D

AMBAIXADA DELS EUA A MADRID (22-2-2008)

Les ordres internacionals de detenció en marxa però encara no lliurades

1- «El govern d'Espanya ha reiterat al govern de Rwanda que el procés judicial no reflecteix la política exterior espanyola i que el govern espanyol ni donava suport ni havia estat consultat prèviament sobre les acusacions»

2- Sánchez Benedito, director general adjunt per a l'Àfrica Subsahariana, afirma que «és el que hi ha; tenim alguns jutges que estan interessats a perseguir les violacions de drets humans per tot el món»