Pediatres i traumatòlegs establerts a Manresa desaconsellen que els nens vagin a l'escola amb la motxilla plena, perquè els podria provocar mal d'esquena. Tots els facultatius subscriuen l'estudi de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC) que indica que és perillós que els infants carreguin més del 10% del seu pes corporal a l'esquena, perquè els pot provocar mal d'esquena. El dolor pot arrossegar-se de manera crònica a l'edat adulta si la sobrecàrrega al dors és continuada. Segons l'estudi, a partir dels 10 anys augmenta el risc de tenir-ne.

Si hi ha un dia en què les esquenes dels infants fan un sobreesforç, aquest és el primer dia de classe, quan els infants solen traslladar els llibres nous i el material als pupitres de les aules. Va ser el cas dels alumnes del col·legi manresà Santa Rosa de Lima -les Dominiques-, consultats per aquest diari ahir al matí. Tots sobrepassaven la barrera del 10% del pes corporal carregat, tret del cas de la Laura, com es veurà.

El Pere té 11 onze anys i cursa sisè de primària. Pesa 39,5 kg i el primer dia en duia set a l'esquena. En total, carregava el 17,7% del seu pes corporal. A més, duia cinc quilos més a les mans perquè a la bossa no li cabien. El Pol només en duia quatre a sobre, però, compte! Només té cinc anys (P-5) i en pesa 17. És a dir, traginava gairebé un quart del seu pes a l'esquena. L'Aida, cinc anys més gran que el Pol, es mou en unes xifres semblants. Entre llibres i material, duia 8,5 kg a la motxilla -una mica més del 21% del seu pes corporal, ja que pesa 40 kg. L'Isaac, un vailet escardalenc, d'11 anys d'edat i només 29 kg de pes, és el cas més extremat. L'Isaac carregava ahir cap a classe un terç del seu pes (9,5 kg). L'excepció va ser la petita Laura, de sis anys, que portava només 3,5 kg, i en pesa 30. Per tant, superava de molt poc la barrera del 10% de pes corporal carregat. La seva mare va comentar que la Laura ja tenia els llibres a l'aula i que el primer dia només duia material.

El traumatòleg Josep Maria Saló indica que la manera com es porten les motxilles és un condicionant tan important com el pes suportat. "Quan veig una motxilla recolzada en una sola espatlla, penso 'això no va bé'", afirma el doctor. Per a Saló, si la motxilla està "ben situada, simètrica", ben enganxada al cos, els alumnes poden portar fins al 15% del seu pes.

Saló explica que la majoria de casos que li arriben a la consulta és per cifosi, és a dir, quan els infants porten l'esquena tan carregada que tenen un desviament cap endavant de la curvatura de l'esquena, "amb una mica de gep". El doctor creu que l'excés de pes empitjora el creixement, perquè, segons ell, desgasta els cartílags de creixement, però adverteix que "no està constatat". Per contra, la traumatòloga Montserrat Riera afirma que, a part de molèsties, l'excés de pes no pot alterar el creixement. Segons la doctora, els infants més petits tenen "una capacitat brutal de tolerar el dolor". Riera explica que, en edats més primerenques, els infants pateixen més de "sobrecàrregues" que de mal d'esquena. Riera recomana fer esport per potenciar la musculatura que ha de suportar el pes. I també per combatre l'obesitat, que empitjora el mal d'esquena.