Fem Manresa proposa expropiar locals comercials tancats del Centre Històric

El grup municipal denuncia que el problema de locals buits s’ha cronificat  

Els regidors de Fem Manresa, Jordi Trapé, Roser Alegre i Gemma Boix

Els regidors de Fem Manresa, Jordi Trapé, Roser Alegre i Gemma Boix / ARXIU/G.C.

Redacció

El grup municipal de Fem Manresa presentarà una moció al ple aquest dijous ha de celebrar l’Ajuntament amb l’objectiu de revitalitzar els locals buits del Centre Històric.

Assegura que es tracta d’una problemàtica que s’ha cronificat, i proposen dur a terme diverses accions perquè aquests es posin en ús i ajudin a revertir la «degradació urbana, reforçar el teixit veïnal i la cohesió social, així com millorar també la percepció de seguretat».

Per Fem Manresa, els preus de lloguer cada cop més alts dels locals i la competència que considera deslleial de grans cadenes compliquen la supervivència del comerç local, com també la d’iniciatives culturals i socials.

Aquest fet provoca que hi hagi una quantitat important de locals desaprofitats, que podrien utilitzar-se en benefici de tota la comunitat. En aquest sentit, i per tal de «combatre l'especulació que deixa els locals i els carrers buits», la formació planteja, d’entrada, crear un registre municipal dels locals comercials, començant pels del Centre Històric i identificant aquells que porten buits dos o més anys.

A partir d'aquí Fem Manresa proposa tres vies per incentivar les obertures. Establir una taxa als locals buits durant més de dos anys, que permeti finançar projectes de revitalització dels barris i, al mateix temps, donar suport a petites empreses locals. En segon lloc, incentivar el lloguer dels baixos buits a preus assequibles, posant en contacte propietaris de locals i persones interessades a desenvolupar-hi activitat. I, finalment i esgotades altres opcions, plantegen expropiar els locals comercials buits, per garantir que aquests espais contribueixin al benestar comú.