El TSJC no troba irregularitats en el concurs públic del Museu del Barroc de Manresa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dona la raó a l'Ajuntament i desestima el recurs de Transversal

El projecte per dissenyar el Museu del Barroc acaba en mans del jutjat

El Museu del Barroc de Catalunya a Manresa es va inaugurar per la Llum

El Museu del Barroc de Catalunya a Manresa es va inaugurar per la Llum / Arxiu/Mireia Arso

Jordi Morros

Jordi Morros

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó a l’Ajuntament de Manresa en el litigi que mantenia des del 2021 amb l’empresa bagenca Transversal, que va denunciar irregularitats en el procés d’adjudicació del projecte per dissenyar el Museu del Barroc de Catalunya. La sentència no és ferma i s’hi pot presentar recurs. Per altra part, el contenciós judicial no va aturar el projecte museístic, que es va executar com era previst fins que, finalment, el Museu del Barroc es va inaugurar el passat 21 de febrer, Festa de la Llum.

El mateix tribunal, en canvi, dona part de raó a Transversal quan nega que presentés el recurs fora de termini, tal com va al·legar en el seu dia l’Ajuntament de Manresa per desestimar la seva sol·licitud de suspendre l’adjudicació del projecte a l’empresa barcelonina Croquis, que és qui finalment va dur a terme el projecte museístic.

Els antecedents

Per seguir el fil del cas cal remuntar-se l'agost del 2020, quan es va convocar el concurs per elaborar el projecte museogràfic -es a dir, el disseny- del que havia de ser el Museu del Barroc de Catalunya. En una primera fase s’hi van presentar a 14 despatxos professionals que no havien de presentar cap avantprojecte, sinó un currículum de mèrits. D'acord amb això, un comitè d’experts va seleccionar quatre finalistes. Van ser Varis Arquitectes, Croquis, Transversal i Playmedia.

Un cop van presentar les seves propostes, un jurat format per 12 persones van resoldre adjudicar el projecte a Croquis. Era un 20 d’abril del 2021. El 14 de maig Transversal va presentar un recurs i va sol·licitar la suspensió de l’acord. És el que l’Ajuntament va desestimar per extemporani, perquè va considerar que s’havia presentat fora de termini. Finalment, el cas va acabar en mans del jutjat.

Els arguments de Transversal

El responsable de Transversal, el manresà Eudald Tomasa, va argumentar que l’empresa guanyadora Croquis hauria falsejat mèrits i currículum que li van permetre presentar-se a la primera fase del concurs. I que un altre que va passar el primer filtre, Playmedia, tampoc no complia requisits per ser al procés i que a més a més hauria aportat documentació de forma irregular a l’expedient. Va denunciar que l’adjudicació havia estat arbitrària i fins i tot va parlar de «prevaricació».

Per la seva part l'Ajuntament va defensar en tot moment que el concurs públic del Museu havia estat escrupolosament legal.

El tribunal diu del jurat de tot el procés que els òrgans qualificadors oferien garanties d’objectivitat i imparcialitat, que van actuar d’acord amb criteris de professionalitat, i que tenen presumpció d’encert i veracitat. Afirma, també, que els mèrits aportats per l’empresa Croquis van quedar acreditats, si bé afirma que a les bases del procés no s’exigia l’autoria de projectes i que les mateixes bases «parla en termes molt generals». També asegura que no observa cap irregularitat pel que fa a la documentació de Playmedia.

Un darrer detall. La sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no imposa cap costa processal a cap de les dues parts. Ni a l’Ajuntament de Manresa ni a Transversal, a «l’haver-se generat seriosos dubtes de dret per a la resolució del cas» i existir «iusta causa litigindi». O sigui, un motiu just per debatre.