Les obres de reurbanització del carrer del Joc de la Pilota de Manresa han deixat al descobert els fonaments del portal del Carme, que no estaria format per dues torres, com el de Sobrerroca, sinó per una de sola amb una obertura central per on passava la gent.

La torre formava part del conjunt emmurallat de la ciutat. Es tenia constància documental de l'existència d'aquest element, però no se'n sabia la localització exacta.

La troballa dels fonaments deixa clar que la torre estava situada just al mig de l'accés a l'actual carrer del Carme, i sembla que el pas d'accés a la ciutat travessava la torre de manera frontal.

L'estructura localitzada, de forma rectangular i amb murs d'entre 75 centímetres i un metre de gruix, de pedra sorrenca, està en molt bon estat de conservació i podria datar de la segona meitat del segle XIV. Una part de la fonamentació està afectada per una canalització d'aigua, que sembla que pot formar part de la xarxa d'aigua de la segona meitat del segle XIX.

Es tornarà a tapar

Els fonaments del portal es taparan per continuar les obres d'urbanització, però amb les condicions adequades per garantir-ne la preservació.