La FUB-UManresa va lliurar ahir a la tarda els premis a Treballs de Recerca de Batxillerat. En aquesta 15a edició hi han participat 79 estudiants que hi han presentat 64 treballs. Els guanyadors són de Lleida, de Tortosa i d'Esparreguera. La modalitat de Ciències de la Salut és la que ha rebut més treballs, amb 35, seguits de 18 d'Educació i 11 d'Empresa.

En la modalitat de Ciències de la Salut, el premi ha estat per a Míriam Carbó, del Col·legi Diocesà Sagrada Família de Tortosa, amb el treball "Sinestèsia: veure, olorar, sentir i tastar colors". El premi de l'àmbit d'Educació s'ha atorgat a Gemma Manzano, de l'Institut Màrius Torres de Lleida, pel treball "Les comunitats d'aprenentatge: l'escola que somniem". Pel que fa a la modalitat d'Empresa, el premi s'ha concedit a Sheila Amezcua i Gerard Sancho, de l'Institut el Cairat d'Esparreguera, pel treball titulat "Sparrek TR. Creació, gestió i producció d'un festival de música de grups emergents". Els premis els patrocinen Pirelli, Catalana Occident i Control Group.

El premi per als guanyadors de cada modalitat és de 700 euros i de 300 en el cas dels accèssits. Entre les tres alumnes que n'han rebut hi ha Laia Fernández i Anna Escobet, de l'Escola Xarxa de Berga, pels treballs "La intel·ligència emocional, la clau de la felicitat", en Educació, i "Potenciar l'activitat comercial a Berga", en Empresa, respectivament. Els instituts dels quals provenen els treballs guanyadors també reben un premi de 150 euros. A més a més, els guanyadors tenen la docència gratuïta per a un primer curs de les titulacions de grau a la FUB: Infermeria, Fisioteràpia, Podologia, Logopèdia, ADE i Educació Infantil.

En el lliurament, presidit per la regidora d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, Ignasi Belda, president d'Horizon twenty50 i CEO d'Intelligent Pharma, hi ha pronunciat una conferència i ha animat els joves a enfocar la seva formació i projectes de futur tenint en compte que l'etapa industrial ha quedat enrere i s'ha entrat en l'economia del coneixement. Per part seva, Rosich els ha elogiat per haver estat "valents a l'hora de fer un treball de recerca i de presentar-lo al premi" i els ha animat a "continuar investigant".

D'ençà que es van posar en marxa els guardons, hi han optat 578 treballs. Enguany, procedien del Bages i altres comarques com Osona, el Berguedà, les Terres de l'Ebre, la Cerdanya i l'Alt Urgell.