La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) al Bages ha assegurat que està vivint aquesta tardor «els moments més durs i amb més nous casos i més dramàtics» des que es va crear l'entitat ara fa quatre anys. Un dels seus activistes destacats, Berni Sorinas, ha explicat a aquest diari que en l'assemblea celebrada aquest diumenge van exposar-se fins a «14 nous casos de famílies» amenaçades per desnonament; i que n'hi ha alguns de recents que destaquen per la seva cruesa, com és el cas d'un home que viu a una barraca a la zona universitària de Manresa i al qual Serveis Socials no va donar hora fins al cap de deu dies, malgrat conèixer la situació d'urgència habitacional en que es trobava.

-La rèplica de la regidora d'Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària.

Sorinas denuncia que l'Ajuntament de Manresa, doncs, no només «no està complint els compromisos que va prendre en matèria d'habitatge», sinó que no pot ni donar solució immediata en casos greus, com el d'aquesta persona que viu a una barraca. La PAHC ha denunciat a través de les xarxes socials que quan van demanar atenció «urgent» a Serveis Socials, malgrat saber que aquesta persona es troba vivint en una barraca, «no ens van donar hora fins al cap de deu dies». Sentencien que «n'estem fartes. Cal fer pública aquesta situació i que la gent sàpiga en quines condicions viuen persones a Manresa». La persona que viu en una barraca és un home d'uns 60 anys amb poca xarxa familiar. Sorinas vol deixar molt clar que «la responsabilitat no és en absolut de les treballadores socials, sinó del mateix Ajuntament i de la regidora de Serveis Socials [Àngels Santolària]».

Per tot plegat, la PAHC Bages ha convocat per demà dimarts, a les 11,30h del matí al centre cívic Joan Amades, on hi ha ubicada la seu dels Serveis Socials tothom que vulgui donar suport a aquesta persona que es troba vivint en una barraca. Precisament demà a aquesta hora, l'home, acompanyat d'alguns activistes de la PAHC, es reunirà amb treballadores socials.

«Ni Pla Local d'Habitatge, ni multes als grans tenidors de pisos buits»

La PAHC Bages ha denunciat recentment l'incompliment dels compromisos que l'Ajuntament de Manresa pren en matèria d'habitatge". Critica que el Pla Local d'Habitatge va tard, tenint en compte que, primer, l'equip de govern va anunciar que l'aprovaria abans d'acabar el 2015 i, posteriorment, que preveia la sessió de validació de l'avanç de l'esmentat pla de cara al 12 de juliol passat. La PAHC també ha recordat fa poques setmanes que en el ple municipal del 13 de gener del 2013 l'Ajuntament es va comprometre a aconseguir que les entitats financeres li cedissin els pisos buits per a emergències socials, un compromís que el consistori va reiterar el 14 de gener del 2014 i el 23 de juliol del 2015, en què va aportar com a dada que els pisos buits eren 693. Lamenta que, malgrat això, encara és l'hora que hagi posat la primera multa a cap dels grans tenidors de pisos buits.