La canya americana és una planta tossuda que s'ha escampat durant anys per la llera del Cardener al pas per Manresa i la seva acció invasora ha invisibilitzat trams sencers del riu en el recorregut per la capital bagenca. La planta creix sense aturador i crea muralles a la vora de l'aigua. Però aquesta espè-cie té un enemic: l'ombra dels arbres. Prop d'un centenar i mig de voluntaris van participar ahir en la segona jornada de neteja, poda i desbrossament organitzada per la Fundació Rosa Oriol, l'Obra Social la Caixa i el programa #Invulnerables amb la finalitat de continuar condicionant els 2.000 m2 quadrats de l'àrea compresa entre el Pont Nou i el pont de Sant Francesc. L'objectiu final: dotar la ciutat d'un espai de lleure que s'ha d'inaugurar en el transcurs de les properes festes de la Llum.

Des de les 9 del matí fins al migdia, un exèrcit armat amb samarretes taronges, guants i botes van trepitjar l'àrea fluvial, estovada per les pluges intermitents de les hores precedents. Els voluntaris, entre els quals destacava una bona colla d'adolescents, van dedicar les hores de treball a arrencar les canyes per donar pas, durant l'hivern, a la plantació d'un bosc de ribera que impedeixi el seu retorn. "La primera acció va tenir lloc el mes de setembre passat i en alguns llocs ja havia començat a créixer canya un altre cop. És una planta que ocupa ràpidament l'espai", va explicar Marc Aloy, regidor de Planejament i Projectes Urbans i Entorn Natural. "Sortosament, però, encara era tendra i fàcil d'arrencar", va afegir el polític republicà, que va puntualitzar que la reforestació de l'espai es durà a terme amb verns, salzes i freixes.

Sota la platja de vies

Una tanca impedeix habitualment el trànsit de vianants del Passeig del Riu fins a la llera del Cardener. Una qüestió de seguretat perquè hi ha un desnivell notable que podria causar accidents si hi hagués el pas franc. Ahir, però, es va obrir una escletxa per deixar circular els volun-taris i les màquines que al llarg d'un matí de tons grisos van carregar quilos i quilos de canyes per apilar-les amb les males herbes a punt perquè se les enduguin els camions cap a la planta de compostatge de l'abocador de Bufalvent. Durant els propers mesos, l'Ajuntament dirigirà les obres per adequar l'espai -millorant l'accessibilitat des del parc de Josep Vidal fins a la vora del riu- i obrir-lo la ciutadania durant la Llum.

Sor Lucía Caram va valorar l'èxit de la jornada indicant que "vam fer una crida més forta que la primera vegada, i aquest cop ha vingut més gent dels programes de la Fundació Rosa Oriol". La monja dominica no es va treure l'hàbit però també va contribuir a xafar el terreny fangós com una concurrent més en la jornada.

I com passa a vegades quan es fa dissabte, apareixen sorpreses que atorguen valor afegit al gaudi del treball. La plaça del Mil·lenari, on hi ha la farinera Albareda, ocupa l'espai que fa dècades era la platja de vies de l'intercanviador ferroviari ubicat a l'indret, quan el tren baixava per l'actual carrer de Moragas. Tal com va apuntar Marc Aloy, en el seu moment, per guanyar espai, es va crear una estructura d'arcs sota la plaça. Aquesta solució arquitectònica només es pot admirar si es baixa a una zona habitualment impracticable i ahir va quedar a la vista.