Els avisos per la presència de rates a Manresa fa sis anys seguits que augmenten. Del 2011 al 2016, l'Ajuntament ha comptabilitzat cada any més alertes de ciutadans motivades per la presència de rosegadors.

Una sola rata a la via pública pot generar diversos avisos de ciutadans que ho posen en coneixement de l'administració, així que no existeix una relació directa entre l'augment d'alertes i la proliferació de rosegadors, però sí que és un dels indicadors que es tenen en compte a l'hora d'incidir més en el control de la població de rates a la ciutat.

Segons mostren les dades del gràfic adjunt, el nombre d'avisos s'ha més que doblat a Manresa entre els anys 2010 i 2016. Aquest fet, sumat que invariablement cada any hi ha més alertes per presència de rates que en l'any anterior, va motivar l'aplicació d'un pla de xoc per part de l'Ajuntament per aturar i capgirar aquesta tendència.

Durant el primer trimestre de l'any es van rebre 28 avisos per rates. Durant el mateix període de l'any passat se'n van rebre 45, el que indica, segons l'Ajuntament, una baixada significativa.

El pla de xoc va iniciar-se durant la setmana del 12 al 18 de desembre del 2016. Primer es va fer una inspecció als carrers conflictius i, posteriorment, es van instal·lar 25 punts de control.

La segona fase es va executar durant la setmana del 2 al 8 de gener del 2017 i va consistir a revisar tots els punts, valorar l'activitat que s'havia produït i repetir l'aplicació en cas de necessitat. En 11 dels punts de control, el consum havia estat molt alt, motiu pel qual es va repetir l'actuació. A la resta, per contra, no s'hi va detectar activitat.

La tercera i última fase es va portar a terme la setmana del 23 al 29 de gener, i es va tornar a fer una revisió dels punts de control. En aquest cas, els resultats van ser molt positius, ja que tan sols en tres dels punts hi havia hagut consum i havia estat entre mitjà i alt. La resta es va mantenir sense activitat.

Plaguicides

Normalment, s'introdueixen els plaguicides en embornals o als mateixos caus, a força profunditat. Quan aquests tractaments químics s'han de fer en edificis o llocs similars s'usen paranys que impedeixen la manipulació accidental del producte.

La majoria de mesures preventives les poden aplicar els mateixos ciutadans: cal llençar la brossa dins del contenidor, s'ha d'evitar deixar residus fora dels llocs assignats i cal fer un manteniment periòdic d'edificis i solars. D'altra banda, l'Ajuntament també ha de prendre mesures de prevenció: ha de vetllar per aspectes com el disseny dels embornals, el manteniment dels solars, edificis o jardins i gestionar correctament la recollida d'escombraries.

La ciutat ja va viure l'any 2008 un augment de la presència de rates a causa de la sequera.