La Unitat de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Manresa procedirà, entre dijous i divendres, a la tala dels onze plàtans (Platanus X acerifolia) morts situats al lateral del parc Josep Vidal, molt propers al passeig del Riu.

Davant del perill que les branques seques dels arbres es trenquin i acabin caient, amb el conseqüent perill que això suposaria tant als vianants com als vehicles estacionats a la zona, s'ha pres la decisió de talar-los i retirar-los.

La mort dels arbres respon molt probablement a un vessament del col·lector de salmorres. L'excés de salinitat que van patir els arbres van provocar un assecament dels mateixos.

L'octubre del 2015, l'Ajuntament de Manresa va incoar expedient d'ordre d'execució a l'Agència Catalana de l'Aigua, titular del col·lector de salmorres, i a la UTE Manteniment Col·lector de Salmorres, gestora de la instal·lació.

Tot i que inicialment les cales sobre el terreny semblaven descartar aquesta hipòtesi, el 27 de novembre de 2015 es va confirmar una fuita del col·lector de salmorres en aquella zona. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha reclamat, a través del procediment administratiu corresponent, la descontaminació dels sòls afectats i la replantació de l'arbrat afectat.

Obligada pels expedients administratius oberts per l'Ajuntament de Manresa, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va haver de substituir, ara fa 2 anys, 100 arbres que van morir per vessaments del col·lector de salmorres en 5 punts del seu recorregut al seu pas pel terme municipal.

El regidor d'Espai Urbà i Entorn Natural, Jordi Serracanta, va explicar que la intervenció més important és la que es va dur a terme entre la nova passarel·la sobre el riu Cardener i l'eix Transversal. Serracanta va afirmar que l'ACA se n'haurà d'encarregar de la supervivència dels arbres durant 10 anys.

Llarga disputa

La culminació dels treballs de restauració de les zones de ribera que van quedar afectades va arribar després d'una llarga disputa administrativa entre l'Ajuntament i l'Agència Catalana de l'Aigua. El més antic dels vessaments era de l'any 2010.

L'enfrontament va arribar al punt que l'ACA va presentar recurs contra les ordres d'execució dictades per l'Ajuntament perquè restablís la realitat alterada i que s'havia negat a complir.

Les cinc ordres dictades per l'Ajuntament de Manresa a l'Agència Catalana de l'Aigua perquè reparés el dany que havien causat cinc vessaments diferents dels col·lectors de salmorres van ser recorregudes per aquest organisme de la Generalitat, que, fins l'estiu del 2015 es va negar a complir-les.

Els vessaments van destruir 12.000 metres quadrats de vegetació en 4 anys dins el terme municipal de Manresa i van causar la mort d'un centenar d'arbres al llarg del curs del riu Cardener.