El tomàquet del Bages viu un bon moment. N’hi ha una gran varietat, fet que fins i tot crea problemes per classificar-los. El productor local també viu i aprofita aquest bon moment.

Productors de la zona expliquen a Regió7 què fa que el seu producte sigui diferent del venut per les grans superfícies comercials i tingui un valor afegit, amb motiu de la celebració, aquests dies, de la Festa del Tomàquet del Bages.

El pagès local Enric Casasayas ha explicat a aquest diari que «no ens afecten les multinacionals que venen productes de l’horta, ja que nosaltres tenim la nostra clientela fixa, un públic més específic».

«Fa molts anys que els pagesos fem això; la idea és fidelitzar la gent, que et sentin proper, que et coneguin, i fer un producte de proximitat i de qualitat. El tomàquet local té èxit perquè té valor i perquè els pagesos hem apostat per ell», ha comentat en referència al moment actual de l’horta local.

«Nosaltres treballem molt bé, no ens hem pas de reinventar; al final, la idea és que et paguin el producte que fas i et serveixi per guanyar-te la vida», detalla Casasayas sobre el model de negoci, que es basa en gran mesura en la venda a particulars i en els mercats.

Per altra banda, Bernat Casanovas, que aquest any s’ha iniciat en la venda en línia de tomàquets, remarca que, tot i les dificultats de vendre aliments per Internet, «en aquesta època de l’any tenim més demanda que oferta, vendre per Internet t’ofereix un gran ventall de possibilitats, però també s’han d’anar buscant formes per millorar el que fem. Al final volem portar l’aliment de l’hort a la taula del client en dotze hores».

Per a Casanovas, poder donar visibilitat al producte local és una tasca conjunta. «És important que la gent el tasti perquè en conegui la qualitat, i això també depèn de la restauració, a part de nosaltres».

El cultiu

El cultiu de tomàquet és un procés llarg que passa per diverses fases i que, ara, no arriba a remunerar-se amb més de 30 cèntims per kg venut, pel que fa a pagesos locals.

El temps de plantar es fa des de principi de març fins al juny, i s’acaben de collir tots els tomàquets de la darrera plantació feta a final d’any. Cada plantació que es fa, però, té els seus matisos. Al Bages podem trobar tres grans famílies de tomàquet: per una banda, els buits, com per exemple el Montserrat o el Pare Benet; els plens, amb l’Esquenaverd o el Tres cantos, i per últim, els tomàquets de penjar, com el Mamella de monja.

Xènia Torras, responsable del banc de llavors de varietats locals Esporus, un dels projectes d’una associació de productes agroecològics, remarca que «les varietats locals destaquen per la seva adaptació a les zones on es cultiven».

La festa del tomàquet

Des de dilluns i fins al 24 d’agost, la 1a Festa del Tomàquet del Bages celebra en diversos punts de la comarca tot un conjunt d’actes i celebracions amb la intenció de donar a conèixer el producte local i fomentar-ne el consum, i és impulsada per l’Ajuntament de Manresa, en col·laboració amb entitats relacionades amb el món de l’horta.

Demà se celebrarà durant tot el dia, majoritàriament a la plaça Puigmercadal, un conjunt d’actes, entre els quals destaquen un mercat de tomàquets amb productors locals, que es preveu com a plat fort de la jornada; així com tallers infantils; una xerrada sobre el moment actual de l’aliment i una degustació de tapes. El dia clourà amb el Pintxo Pote Tomaquer, que es farà per bars del Barri Antic.