La Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara i Rocafort, juntament amb l'Incavi i la DO Pla de Bages, estan treballant en l'elaboració d'un pla director per convertir les tines de pedra seca de les Valls del Montcau, aïllades dels masos, en un atractiu turístic i de promoció econòmica d'aquest territori. Per aquest motiu, ahir al migdia, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, va visitar el projecte de recuperació de les tines de la vall del Flequer, i va expressar el compromís de l'ens provincial en la "revitalització d'aquest patrimoni", dins l'àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

El pla director està en una fase embrionària, i, segons Conesa, s'ha d'acabar d'avaluar la situació de les tines i com estan documentades per concretar les accions que cal fer. Per a la presidenta, es tracta d'"uns espais únics que permeten que el territori tingui una fortalesa en l'àmbit econòmic, turístic i cultural".

Per la seva banda, l'alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Cecilio Rodríguez, va reiterar també que les tines a peu de vinya "són un patrimoni únic" que volen convertir en un recurs turístic i de promoció econòmica, "perquè la nostra finalitat última, tot i que ara pot semblar una utopia, és recuperar-les per tornar a fer vi", com ja ha fet el celler Abadal.

La presidenta de la Diputació i l'alcalde del Pont van visitar les tines de la vall del Flequer acompanyats dels alcaldes de Mura i de Talamanca, Martí Perich i Josep Tarín; el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent; i el diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer. També hi va participar el sociòleg de la UAB Salvador Cardús.