La CUP de Monistrol de Calders, a l'oposició des del mes de juliol arran de la moció de censura de CDC i MDI-ERC, lamenta que l'actual equip de govern hagi optat per no implantar el model de recollida de residus porta a porta que la formació tenia previst posar en marxa el proper mes de gener.

L'exalcalde i actual regidor de la CUP, Ramon Vancells, ho titlla "d'escàndol monumental" i apunta que si el govern no canvia el model de recollida "tenint un estudi que diu que és més eficient i menys costós", estarà fent "malversació de fons públics".

Segons la CUP, l'eficiència del servei que es preveia aplicar queda plasmada en un estudi de la Diputació de Barcelona, que va ser avalat per l'Agència Catalana de Residus. Segons el treball elaborat durant l'any que la CUP va ser al govern, amb el porta a porta els costos del servei serien "molt inferiors i el nivell de reciclatge molt superior", tenint en compte que actualment és només del 23%. Segons els càlculs de l'estudi, el cost total anual del servei municipalitzat podria ser de 43.000 euros amb una taxa de reciclatge del 80%, mentre que actualment el servei d'escombraries que presta l'empresa Ferrovial en costa 61.000, la qual cosa podria suposar un estalvi de fins a 18.000 euros l'any.

Per aquest motiu, segons Vancells, si l'equip de govern opta per renovar el contracte a l'actual empresa o l'adjudica a una altra concessionària i el servei és menys eficient i més car que el plantejat per la CUP, "parlaríem de malversació de fons públics". Per al cap de l'oposició, el servei porta a porta gestionat des de l'Ajuntament "té moltes virtuts: el control del servei, la creació de llocs de treball, l'abaratiment de costos, l'augment del reciclatge i la millora de l'impacte paisatgístic".

L'actual govern ja ha manifestat que no té previst implantar l'any vinent la recollida porta a porta perquè creu que cal més temps per fer conscienciació. Tot i que es mostren oberts a aplicar-lo en el futur, aposten per externalitzar el servei i no gestionar-lo des de l'Ajuntament tal com preveia la CUP amb la compra d'un camió i la contrac-tació de dues persones. Per a Vancells, el nou equip de govern "no ha arribat a comprendre les virtuts del nou model" i considera que "haurien de pensar més en el bé del poble i menys en clau ideològica".