Quan parlem dels càncers tractats en el camp de la urologia es tendeix a centrar l'atenció en el càncer de pròstata, oblidant altre tipus de tumor que afecta un 4% de la població espanyola, el càncer de bufeta.

COM SOL PRESENTAR?

Són dos els símptomes que tenen els pacients quan vénen a la consulta d'urologia. El primer i més freqüent és l'hematúria que significa la presència de sang a l'orina. La història típica és la del pacient que relata com un dia, en orinar, s'observa que el color de l'orina ha canviat, d'aquesta rosaci, fosc (color coca cola) o bé sang vermella, cridant l'atenció que no té dolor, potser una mica de coïssor, ni cap altra simptomatologia.

Habitualment la sang en l'orina desapareix després de la segona o tercera micció, pensant el pacient, fins i tot el metge d'urgències, que s'ha tractat d'una infecció d'orina i que és suficient amb un tractament antibiòtic.

Aquí és on hi ha el perill. Si desapareix l'hematúria, i com no fa mal res, el pacient pensarà que ja no té cap problema i no anirà al metge, podent haver perdut un temps preciós per curar el tumor de bufeta.

El pacient tornarà a sagnar, no sabem quan, però ho farà i possiblement el tumor hagi evolucionat sent més gran i probablement agressiu.

De vegades el tumor es presenta com si es tractés d'una cistitis forta i constant, hi ha dolor i coïssor en orinar, s'orina freqüentment i amb urgència apareixent només unes gotes de sang en iniciar o finalitzar la micció.

EL NOSTRE CONSELL

Sempre que aparegui sang en l'orina o en una anàlisi d'orina rutinari vagi a l'especialista en urologia, probablement no sigui res, però cal confirmar-ho.

Com a factors d'influència tenim: els hereditaris, hi ha major tendència a patir un càncer de bufeta si els familiars directes l'han patit, el tabac, no és un tòpic, és una realitat, 8 de cada 10 pacients diagnosticats d'aquesta malaltia són fumadors; els productes químics presents en coles, pintures, dissolvents, etc.

El nostre consell, deixi de fumar immediatament i si els seus pares o oncles han patit un càncer de bufeta S'han de fer controls rutinaris d'orina.

COM ES DIAGNOSTICA?

El diagnòstic inicial és fàcil i senzill de realitzar amb una analítica d'orina per confirmar i una ecografia de la bufeta de l'orina. En una segona fase es realitzarà una citologia d'orina i una cistoscòpia. L'exploració imprescindible per a un diagnòstic consisteix en introduir una càmera per la uretra per veure directament la cara interna de la bufeta de l'orina. Realitzada amb una sedació, no dura més de 3 minuts i és absolutament indolora. De vegades és necessari complementar el diagnòstic amb TAC o RNM.

COM ES TRACTA?

El mètode estàndard quan el tumor està localitzat i no envaeix la paret muscular serà la resecció transuretral: podem utilitzar l'energia elèctrica habitual o la bipolar. Actualment disposem de mètodes que permeten detectar zones que desenvoluparan un nou tumor i que no obstant això no es veuen amb la llum habitual. L'extirpació d'aquestes zones és molt important per intentar evitar les recidives, és a dir, que el tumor torni a aparèixer .

Cistectomia: consisteix a extirpar totalment o parcialment la bufeta de l'orina per intentar eliminar el tumor.

EL NOSTRE CONSELL

Un diagnòstic ràpid del tumor de bufeta és fonamental perquè permetrà solucionar amb intervencions senzilles, no quirúrgiques.

Si ja ha estat operat d'un tumor de bufeta segur que el seu uròleg li haurà proposat un tractament complementari que consisteix a introduir un medicament en la bufeta per evitar que torni a aparèixer.

Li haurà dit que ha de seguir controls analítics d'orina i ecografia. Totes aquestes mesures pretenen evitar que el tumor torni a aparèixer i si ho fes tornar a tractar a temps. El tractament del tumor de bufeta localitzat té molt bons resultats però exigeix ??una col · laboració activa per part del pacient per evitar distraccions que poden suposar la progressió del tumor. No se la jugui.