Què? Què dius? Pots parlar més alt? La pregunta és: la músi­ca alta pot danyar les orelles o l´audició? Podem posar-nos els auriculars i apujar el volum al màxim per escoltar el nostre grup de música preferit? O anar a la discoteca o a un concert fa un parell de dies i sembla que encara se sent aquell soroll? És possible que t'hagin dit: «abaixa el volum abans que quedis sord!». Tenen raó. Els sorolls forts poden causar la pèrdua de l'audició, ja sigui temporal o permanent.

De vegades pot implicar una pèrdua total d´audició en algunes freqüències. Lògicament sabem què és l'audició, però què és la pèrdua d'audició? Una persona que perd audició no hi sent bé ni entén bé el que sent.

La pèrdua d'audició o els impediments auditius succeeixen quan hi ha un problema o un impediment en una o més parts de l'oïda o les orelles (quan hi ha un «impediment» vol dir que alguna cosa no funciona correctament).

Una persona que perd l'audició pot sentir alguns sons o res en absolut. Es pot utilitzar els termes sord, sordesa o dificultat per sentir-hi quan parlem sobre la pèrdua d'audició. Per comprendre com i per què passa la pèrdua d'audició, cal saber com funciona l'oïda. L'orella està formada per tres seccions: l'orella externa, l'orella mitjana i l'orella interna. Aquestes parts funcionen juntes perquè puguis escoltar i processar els sons. L'orella externa, o pavelló auricular (la part que pots veure), capta les o­nes sonores que després viatgen a través del canal auditiu extern.

Quan les ones sonores arriben al timpà a l'orella mitjana, aquest comença a vibrar. Quan el timpà vibra, mou ??3 ossos diminuts que es troben en l'orella mitjana, que ajuden que el so avanci cap a l'orella interna. Les cèl·lules de l´orella interna envien la informació sonora al nervi auditiu, que després l'envia al cervell, que permet sentir-hi i entendre el que sents.

En el cas del soroll per la música es lesionen les cèl·lules de l´orella interna. Si el soroll que ens envolta és tan alt que s´ha de cridar perquè els altres sentin el que diem, hi ha una probabilitat que hi hagi lesió, i, per tant, les ones sonores no arribin al cervell.

La pèrdua pot produir-se després d'haver estat exposat a sorolls alts, independentment de la durada d´exposició. A més, es poden tenir acúfens o tinnitus, terme mèdic per designar que es té soroll a les orelles. També pot haver-hi sensació d´orelles tapades. En general, és temporal, desapareix passades unes hores. Si bé l'audició sol normalitzar-se, si les molèsties duren més de 24 hores es pot perdre de manera permanent.

Si s´escolta música molt alta o sorolls menys forts repetidament o durant un temps perllongat, les possibilitats de lesió permanent augmenten. Per això els obrers de la construcció i els treballadors de les fàbriques amb molt soroll han d'usar protecció a les orelles. Cal tenir en compte que en l´ambient laboral, per exemple telers, màquines perforadores, motors, martell de planxista, etc., hi ha molt soroll. A partir de 80 decibels d´intensitat és aconsellable proporcionar cascs de protecció auditiva als treballadors i si n´hi ha més de 90 decibels és obligatori.

La música, en certes manifestacions musicals, i principalment al costat dels altaveus, pot arribar a 120 decibels i els auriculars per escoltar música posats a la potència màxima que permet l´aparell poden arribar als 130 decibels o més. Escoltar molta música alta, per tant, pot causar el mateix tipus de dany que el soroll laboral. Alguns músics famosos han patit la pèrdua d´audició i han desenvolupat acúfens, un veritable problema per a una persona que necessita la capacitat auditiva, tant per compondre música com per gaudir-ne. És per això que actualment la major part de components de grups de música fan servir protecció auditiva mentre estan assajant o actuant.

Per ajudar que l´audició es mantingui en excel·lent estat, cal protegir-se dels sorolls importants. Una de les mesures més efectives si es va a un concert, una discoteca, o si s´és músic, és valorar la possibilitat d'utilitzar taps per protegir-se les orelles. N´hi ha d´especials que poden amortitzar les freqüències que es desitgi, i per tant seguir treballant i/o gaudint de la música.

Tant en els casos que hem dit com si s´utilitzen auriculars, i en general per a tots els sorolls, és imprescindible donar un descans a les nostres orelles de tant en tant. Per tant, si es prenen aquestes precaucions ara, no haurem de dir «què?», o «què dius?» en el futur.