Un 67,8% de la població d'entre 15 i 69 anys practica una activitat física "saludable". Fa 4 anys aquest percentatge era del 72,2%. Al mateix temps, l'Enquesta de Salut de 2014 ha registrat que un 22% té una vida massa sedentària. L'any 2010 aquest grup de persones suposava el 17,7%. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha remarcat que els catalans "no suspenen en sedentarisme" però ha admès que han de millorar "en exercici físic i en excés de pes", ambdós són factors decisius en l'esperança de vida. Es constata novament que entre les classes benestants i entre les persones més formades els hàbits són més saludables perquè, en general, es beu menys, es fuma menys, es fa més esport i es menja més sa.

Entre els 15 i els 69 anys, el 70% dels homes i el 65% de les dones mantenen una activitat física "saludable". Aquest percentatge, però, ha baixat des de 2010, quan el 73,7% dels primers i 70,6% de les segones feien una quantitat d'exercici aconsellable.

El director general de Planificació i Recerca de Salut, Carles Constante, ha subratllat en sentit contrari que hi ha un 22% de ciutadans -majoritàriament dones- d'entre 18 i 74 anys que fa una vida massa sedentària. A més, entre els menors de 14 anys, un altre 22% dedica a l'oci sedentari -mirant la televisió o jugant a videojocs- una mitjana de més de 2 hores.

El conseller Boi Ruiz ha remarcat que "no suspenem en sedentarisme" però hi ha dos reptes, l'exercici físic i l'excés de pes, davant dels quals cal "millorar" perquè ambdós són decesius en l'esperança de vida de les persones.

Creix l'esperança de vida

Catalunya se situa en tercer lloc en el rànquing europeu d'esperança de vida dels seus habitants, per darrere d'Islàndia i Suècia. Però allò "rellevant", ha destacat Ruiz, és per sobre de qui està: "França o el Regne Unit", dos països "molt més potents".

L'esperança de vida actualment aquí és de 83,2 anys, 86 anys per les dones i 80 anys per als homes. Des de l'any 99 els catalans han augmentat 4 anys més de vida, ha destacat Constante, que també ha aclarit que les dones tenen hàbits més saludables i estan menys exposades als factors de risc.

Consum de tabac

El 25,9% dels catalans majors de 15 anys són fumadors. El 31,8% d'aquests són homes i el 20,3%, dones. La proporció de fumadors és més baixa entre els homes de classes benestants i entre els que presenten una formació més baixa. En les dones, la proporció més elevada es dóna també entre aquelles amb pocs estudis.

El 4,5%, consum d'alcohol de risc

El percentatge d'homes que practiquen un consum de risc és molt superior al de les dones. Un 10,7% entre els grups d'edat de 15 a 24 anys, un 10,3%, entre els 25 i els 34, i un 8,2%, entre els 35 i els 44. Abusen més de l'alcohol els homes amb poca formació o de classes socials més baixes. En el cas de les dones passa tot el contrari, beuen més aquelles amb estudis superiors.

Poca fruita i verdura

Només un 10% de la població menja 5 peces de fruita o verdura al dia. La proporció de persones que mengen una quantitat adequada de fruita o verdura augmenta a les classes benestants i entre les persones amb estudis superiors. El 75% dels infants menors de 14 anys no menja productes hipercalòrics.

Millores en les mesures preventives

l'Enquesta de Salut de 2014 també ha constatat que el 50% de la població es revisa periòdicament la pressió arterial i el 60% el nivell de colesterol. El 90% ha visitat un professional de la salut -i el 30% ha visitat un centre d'urgència- durant el darrer any. El 90% està satisfet amb els serveis sanitaris rebuts. El 60% ha consumit algun medicament durant els darrers dos dies.

El 92% de les dones entre 50 i 69 anys es fan periòdicament una mamografia. El 79% de les dones entre 15 i 65 anys es fan periòdicament una citologia vaginal. Dos percentatges que creixen en relació als anys anteriors.

El 83% de la població té una percepció positiva del seu estat de salut. El 31% té dolors o malestars i el 18% pateix depressió o ansietat. Les dones presenten proporcions més elevades en ambdues qüestions. El 38% pateix un trastorn o una malaltia crònica. Els mals d'esquena, les artrosis, la pressió arterial o el colesterol elevat i la migranya, entre els problemes més freqüents.

La meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes. Tenen sobrepès un 33% i un 15% té obesitat. Un 30% dels nens entre 6 i 12 anys tenen excés de pes, un 18% tenen sobrepès i un 11% obesitat. Els nens de classes social més baixa presenten més obesitat (20%).

Un 8,5% de la població té risc de patir un trastorn mental. Un 10,5% en el cas de les dones i un 6,5% en el dels homes. El risc és més alt entre les classes baixes i sense estudis.

El 12,9% de la població pateix algun tipus de discapacitat. Un 11,7% en el cas dels homes i un 14% en el de les dones. La prevalença de discapacitats és significativament més elevada entre les capes socials més baixes i, especialment, amb pocs estudis.