Des que James Parkinson va descriure la malaltia del Parkinson el 1817, han sorgit nombroses incògnites i inquietuds en els pacients afectador per aquesta malaltia, segon trastorn neurodegeneratiu més freqüent, després de l'Alzheimer, i que afecta a 186 persones per cada 100.000 habitants.

Els principals símptomes del Parkinson, segons ha explicat la doctora del servei de Neurologia de l'Institut de Neurociències Avançades de Madrid (INEAMAD), Cristina Ruiz, consisteixen en rigidesa, tremolor, bradicinèsia (lentitud de moviments) i alteració de la marxa, encara que no són presents en tots els casos i s'expressen en diferent grau.

Per aquest motiu, el cap del Servei de Neurocirurgia, Rafael García de Sola, ha informat sobre els sis mites més comuns d'aquesta malaltia:

Sis mites del Parkinson

1. Es pot curar la malaltia de Parkinson? No. Hi ha nombrosos tractaments simptomàtics que milloren substancialment la qualitat de vida dels pacients afectats, però no existeix a dia d'avui cap tractament curatiu. Per això, cal desconfiar d'aquells anuncis prometedors que poden confondre als pacients i als seus familiars.

2. Si el meu pare ha tingut Parkinson, jo en tindré? Aproximadament un 10 per cent dels casos són hereditaris i el 90 per cent restant són esporàdics. Així, tenir un familiar afectat no ha de preocupar en excés.

3. Sempre que una persona presenta tremolor té Parkinson? Rotundament, no. El tremolor és un símptoma que es pot presentar aïllat (tremolor essencial) o ser un signe de diversos trastorns (hipertiroïdisme, per presa d'alguns fàrmacs). No obstant això, sempre cal consultar amb un neuròleg davant l'aparició d'algun tremolor.

4. Només afecta persones grans? No, també pot afectar a persones menors de 50 anys, no és una entitat exclusiva de l'edat avançada.

5. Influeix la dieta en el desenvolupament de la malaltia de Parkinson? Els estudis realitzats són poc convincents. Sembla que la cafeïna té un paper protector. El recomanable sempre és seguir una dieta equilibrada per a la prevenció de qualsevol patologia.

6. La rehabilitació no serveix de molt! Error. La rehabilitació en la malaltia de Parkinson és molt important des dels primers estadis per retardar trastorns motors i augmentar molt la qualitat de vida del pacient.