El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha presentat avui la campanya de vacunació contra la grip a Catalunya, amb un total d'1,2 milions de dosis, amb l'objectiu de "protegir les persones amb més risc de complicacions i a les que estiguin en contacte amb elles".

El Departament ha comprat així 1.200.000 dosis i les ha distribuït entre els Centres d'Atenció Primària (CAP) i centres vacunals per a aquesta temporada, "un 68% més que el 1994", ha destacat la sotsdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas.

Els catalans es poden vacunar contra la grip des d'avui i fins a finals de març, encara que els representants de la campanya han recomanat vacunar-se entre els dos primers mesos "per estar immunitzats un cop comenci la temporada gripal".

Segons ha explicat Cabezas, la campanya "està centrada en les persones que puguin tenir més complicacions a causa de la grip", és a dir, malalts crònics, persones de més de 64 anys, dones embarassades i persones amb obesitat mòrbida.

El director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha destacat que "les persones que estan en contacte amb les d'alt risc", és a dir, personal sanitari, cuidadors familiars i persones que realitzin serveis comunitaris, com bombers o policies, també haurien de vacunar-se.

El conseller Boi Ruiz ha esmentat que aquest sector hauria de posar-se la vacuna contra la grip més aviat per "un tema d'ètica professional o personal", ja que, "encara que no tinguin riscos, haurien de protegir terceres persones que sí que en tenen".

Carmen Cabezas ha explicat que "el virus de la grip canvia cada any" i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es reuneix per fer una previsió dels virus més probables en la temporada que ve, a partir de la qual "es comença a fabricar la vacuna".

L'OMS ha acordat que la vacuna trivalent per a la temporada gripal 2015-2016 recomanada està formada per un cep ja existent (H1N1) i dos de nous (H3N2 i llinatge Yamagata), segons ha informat el Departament de Salut.

La presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), Alba Brugués, ha destacat el paper de les infermeres en l'atenció primària.

"Si qualsevol ciutadà necessita informació perquè no sap si està en situació de risc, si s'ha de posar la vacuna o quina vacuna ha de posar-se, el personal més indicat en aquest cas són la infermeres d'atenció primària", ha assegurat Brugués.

Cabezas ha ressaltat de la seva banda que Espanya té una de les cobertures de vacunació antigripal en persones grans més altes a nivell internacional, "encara que no arriba al 75% que demana l'OMS".

Respecte a les persones amb problemes de salut crònics, Cabezas ha reconegut que "la cobertura de vacunació antigripal en aquest sector és massa baixa", d'un 21%.

També Antoni Trilla ha afirmat que l'objectiu a llarg termini de la vacunació antigripal és "mantenir la cobertura en persones grans i augmentar-la en persones amb malalties cròniques".

Trilla ha assegurat que la vacuna "val la pena i compleix amb el balanç entre riscos i beneficis", ja que té un risc mínim i protegeix set de cada deu persones vacunades.