Com tractar els galindons?

Aquest problema afecta més a les dones per tenir una relació directa amb el calçat de taló i punta estreta

15.12.2015 | 12:14
Com tractar els galindons?

Els galindons, també coneguts com 'hallux abductus valgus' en el seu terme científic, és un problema comú entre la població, tant és així que ocupa els primers llocs en les llistes d'espera per a cirurgia al costat dels problemes de varius.

És un problema que ha de ser tractat perquè de no fer-ho pot tenir conseqüències greus per al que el pateix, ja que és causa de dolor i, en els casos més extrems, de discapacitat física. A més, més enllà de salut general, afecta el funcionament social i la salut mental a desgastar la qualitat de vida del que els pateix.

Per eliminar falsos mites sobre aquest problema i aclarir les seves causes i tractaments, el doctor Luis A. García-Lomas, traumatòleg de l'Hospital Vithas nostra Senyora d'Amèrica explica les causes i els possibles tractaments:

1.- Què són els galindons?

En realitat parlem de galindons en les deformitats del primer dit del peu quan aquest terme es refereix només a la protuberància que es produeix en la vora interna del peu a nivell del cap del primer metatarsià. El terme 'hallux abductus valgus`' és molt més correcte i fa justícia a la complexitat d'aquest procés. I és aquesta complexitat la que justifica la necessitat de triar correctament el tractament precís i que sigui realitzat per un professional experimentat.

2.- A qui afecta?

Són un problema que afecta molt més a dones que a homes, té un component genètic (no en la transmissió del galindó en si, sinó en la transmissió genètica de tipologies i deformitats del peu que promouen o faciliten el galindó) i són més freqüents en peu amb deformitats prèvies.

3.- Per què es desenvolupa?

Existeix a més una relació directa entre l'ús de calçat amb taló alt i punta estreta amb el desenvolupament d'aquest procés. Des del punt de vista professional s'ha associat a aquelles ocupacions que requereixen sol · licitació de forces molt altes sobre l'avant peu com és el cas dels ballarins. Són freqüents entre les persones amb peus plans i buits.

Però també el galindó té el seu origen en la forma de caminar. Les persones que tenen tendència a peu valg (ficar el peu cap a dins al caminar) incrementen la seva incidència de galindons. Avui en dia podem valorar aquest factor mitjançant estudis biomecànics de la marxa.

4.- Com es diagnostiquen?

Per una o altra causa, la deformitat va progressant fins que la desviació del primer dit cap als altres dits del peu, el creixement de la protuberància i el desenvolupament d'una bursitis en aquesta zona comença a provocar dolor i a dificultar la marxa normal de qui ho pateix. A més, la pressió del calçat sobre aquesta zona es fa cada vegada menys suportable.

El diagnòstic d'aquest procés és molt senzill per a qualsevol especialista, però és recomanable un estudi radiogràfic per valorar l'angle que els ossos del peu formen entre si, i poder d'aquesta manera planificar el tractament correcte.

5.- Quin és el millor tractament?

A l'inici del desenvolupament dels galindons, poden ser útils algunes mesures preventives com l'ús de calçat ample, plantilles adequades i / o espaiadors interdigitals.

Però en casos establerts, especialment si hi ha dolor permanent, impedeix realitzar les activitats de la vida quotidiana, presenta enrogiment o hi ha antecedents diabètics, cal acudir a un professional amb experiència. Els galindons no són tots iguals i cada un requereix d'una planificació quirúrgica individualitzada.

Hi ha més d'un centenar de tècniques quirúrgiques per corregir aquesta deformitat, i cadascuna correspon a un tipus de peu, a un grau de deformitat, a una demanda funcional diferent i així fins a completar tots els factors possibles que poden coexistir amb el galindó.

De la indicació correcta de la cirurgia, la seva adequada planificació i la seva correcta tècnica dependrà l'èxit del tractament. Corregir quirúrgicament 1 galindó no vol dir oblidar-se per sempre d'ell. Requereix cures posteriors continues. Si operem 1 galindó i el pacient segueix trepitjant malament o emprant calçat inadequat, l'èxit del procés es veurà compromès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema