No és res de nou que la roba que ens posem diàriament està, igual que alguns aliments, plena de substàncies que poden resultar tòxiques per al medi ambient i per a la salut. Aquests productes tòxics s'adquireixen durant el procés de fabricació de les peces i van des dels pesticides que s'utilitzen durant el cultiu de les fibres vegetals fins als tractaments per blanquejar, allisar o suavitzar la roba.

L'any 2011 Greenpeace va posar en marxa una campanya per denunciar la contaminació d'algunes empreses tèxtils ubicades a la Xina que fabricaven roba per a marques conegudes a tot el món.

En els últims anys, aquesta campanya s'ha intensificat i ja són diverses les organitzacions que avisen els consumidors sobre els perills de la roba tòxica i demanen posar fi a la seva fabricació i venda.

Actualment, Greenpeace ha tancat compromisos amb 76 marques, tant minoristes com proveïdors internacionals. A Itàlia, ja són 42 les empreses que treballen al costat de l'ONG per fabricar productes tèxtils lliures de tòxics.

Tot i així, encara queda molt camí per fer, i el primer pas per evitar que les companyies segueixin fabricant aquest tipus de peces comença per triar la roba que compres.

- Compra menys roba, però de producció més neta i ecològica. Avui en dia, moltes marques de roba tenen línies de moda sostenible realitzada amb productes lliures de tòxics.

- Compra la roba en botigues de segona mà que garanteixin que són ecològiques.

- Apren a teixir o cosir la teva pròpia roba per evitar els tòxics, una activitat creativa que pots fer durant els pròxims mesos de fred.

Aprèn a cosir la teva pròpia roba per evitar els tòxics. Getty Images

- Preocupa't per mantenir en bon estat la roba que utilitzis i de la que tinguis consciència que està lliure de tòxics.

- A l'hora de comprar roba, evita les peces de roba de fibres de plàstic, el PVC, els cuirs o els compostos perfluorats.

Quin tipus de tòxics es poden trobar a la roba?

- Els nonilfenol (NP) i els nonilfenol etoxilats (NPEs): Aquests tòxics poden danyar el sistema endocrí quan entren en contacte amb la pell.

- El triclosan: És un potent antibacterià sospitós de causar danys en el sistema endocrí.

- Els ftalats: Són compostos químics utilitzats principalment com a plastificadors en algunes sabates i peces de roba amb PVC.

- El plom: Alguns metalls pesants com el plom o el cadmi s'utilitzen en el procés de producció de moltes peces de vestir. Algunes investigacions també han trobat en algunes robes antimoni, un element químic que pot produir dermatitis si es barreja amb la suor.