Roncar és una de les majors molèsties a l'hora de conciliar el son. Segons la unitat de la son de la Fundació Jiménez Díaz, la meitat de la població masculina i un quart de la femenina ronca. Això pot provocar trastorns del son i reduir les hores de descans, tant a nosaltres mateixos com a la nostra parella.

Hi ha diverses formes per deixar de roncar. Pots provar amb remeis casolans o, si és un cas realment extrem, acudir a un especialista. No obstant això, abans d'acudir al metge et proposem set formes per evitar els roncs de forma eficaç.

1. Coneix els teus roncs

Per avaluar la gravetat de la situació és important que algú t'expliqui com són els teus roncs: quan apareixen, si és amb regularitat o no, etcètera. Així podràs saber si és un problema comú o està relacionat amb afeccions més problemàtiques, com pot ser l'apnea del son. Si aquest és el cas, és recomanable acudir a un especialista.

2. Ves amb compte amb l'alcohol i el tabac

Tant l'alcohol com el tabac irriten les vies respiratòries. Això dificulta molt la respiració, pel que és més probable que les persones que fumin o prenguin alcohol sovint ronquin més que les que no ho fan.

3. Evitar sopar massa

Sopar lleuger és un dels consells més habituals en salut, i en aquesta situació torna a ser molt útil. Els sopars copiosos o els menjars molt densos poden provocar els roncs, perquè estrènyen les vies respiratòries en relaxar els músculs de la gola.

4. Cuida el teu pes

Igual que el tabac o l'alcohol, l'excés de pes o de greix poden dificultar la respiració mentre es dorm. A més, una de les causes principals dels roncs és el teixit gras a la part posterior de la gola.

5. Fes exercicis de coll

Exercitant la gola es poden enfortir els músculs i això pot reduir o evitar els roncs de forma ràpida i eficaç. Són exercicis molt senzills, per exemple, vocalitzar exageradament durant una estona o cantar alguna cançó durant el dia.

6. Cerca la humitat

Tenir la gola seca és una de les causes més freqüents dels roncs per això és recomanable dur a terme petites accions que ho evitin. Prendre un bany de vapor abans d'anar a dormir o utilitzar un humidificador redueix considerablement aquesta sequedat.

7. Una bona postura per dormir

Els roncs es produeixen principalment quan es dorm cap per amunt, per això, la millor manera d'evitar-ho és dormir cap per avall o de costat. Si aquesta posició no t'agrada, només cal elevar una mica el tòrax, amb algun coixí de més, per exemple, i així inclinar una mica el cos.