Alerten que els refrescs 'light' estan relacionats amb l'Alzheimer

Dos estudis demostren que les persones que consumeixen en excés begudes ensucrades pateixen dèficits de memòria

21.04.2017 | 18:24
Alerten que els refrescs 'light' estan relacionats amb l'Alzheimer

Els edulcorants artificials s'han associat amb l'augment de pes, la diabetis i les malalties cardíaques, si bé no han mostrat necessàriament que ocasionen aquests mals. Ara, dues investigacions relacionen els refrescos amb el risc de patir Alzheimer.

La primera, publicada a la revista mèdica Stroke, va trobar que el consum de begudes refrescants 'light' estava associat amb un major risc de vessament cerebral i demència, incloent la malaltia d'Alzheimer. El segon, publicat a Alzheimer & Dementia, va associar un major consum de begudes ensucrades amb indicadors de l'Alzheimer preclínic.

Dirigits per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Boston, els autors de l'estudi d'Stroke van realitzar una revisió de les dades recopilades a través de l'Estudi del Cor Framingham, una revisió observacional de diversos decennis que va començar amb més de 5.000 participants voluntaris en 1948 i que ha inclòs als seus fills des de 1971 i els seus néts des de 2002. L'estudi va incloure nou cicles d'exàmens que es van realitzar aproximadament cada quatre anys. Els participants van registrar la ingesta de begudes a través de qüestionaris que van sondejar les seves dietes durant els 12 mesos anteriors. En aquests estudis, els investigadors van examinar el setè cicle de la descendència, de 1998 a 2001, i el segon cicle per als néts, del 2008 al 2011.

En l'estudi citat a Alzheimer & Dementia, els investigadors van trobar que un major consum de begudes ensucrades estava lligat a l'Alzheimer preclínic, incloent menor volum total del cervell i una memòria episòdica més feble.

L'estudi de Stroke, per la seva banda, va trobar una associació entre begudes endolcides artificialment i vessaments cerebrals i demència, sense trobar una associació similar per al consum de begudes ensucrades, una observació que els autors van qualificar de "intrigant".

"La correlació no significa necessàriament causalitat", aclareix Dean M. Hartley, director d'Iniciatives Científiques de l'Associació de l'Alzheimer dels EUA. Dermody precisa en aquest punt: "Els autors d'aquest estudi reconeixen que les seves conclusions no poden ni proven causa i efecte".

No obstant això, Hartley va dir, aquest estudi proporciona un punt de partida important per a estudis posteriors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Descobreix quines activitats t'ajuden.
Com cremar calories amb activitats quotidianes

Com cremar calories amb activitats quotidianes

Passejar el gos o escombrar la casa són alguns dels exercicis amb els quals aconseguiràs estar més...

El top 10 dels aliments antioxidants

El top 10 dels aliments antioxidants

La dieta pot combatre l'efecte oxidant de la contaminació, el tabac o l'estrès crònic

Fisioteràpia a domicili en benefici de 35 malalts

Fisioteràpia a domicili en benefici de 35 malalts

L'Associació de les Mucopolisacaridosis invereteix en aquest servei 10.000 euros de BBVA

Què és el sexe tàntric?

Què és el sexe tàntric?

Aquesta pràctica es basa en el Tantra, una doctrina oriental mil·lenària que cerca la plenitud...

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema