Alerten que els refrescs 'light' estan relacionats amb l'Alzheimer

Dos estudis demostren que les persones que consumeixen en excés begudes ensucrades pateixen dèficits de memòria

06.05.2017 | 07:08
Alerten que els refrescs 'light' estan relacionats amb l'Alzheimer

Els edulcorants artificials s'han associat amb l'augment de pes, la diabetis i les malalties cardíaques, si bé no han mostrat necessàriament que ocasionen aquests mals. Ara, dues investigacions relacionen els refrescos amb el risc de patir Alzheimer.

La primera, publicada a la revista mèdica Stroke, va trobar que el consum de begudes refrescants 'light' estava associat amb un major risc de vessament cerebral i demència, incloent la malaltia d'Alzheimer. El segon, publicat a Alzheimer & Dementia, va associar un major consum de begudes ensucrades amb indicadors de l'Alzheimer preclínic.

Dirigits per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Boston, els autors de l'estudi d'Stroke van realitzar una revisió de les dades recopilades a través de l'Estudi del Cor Framingham, una revisió observacional de diversos decennis que va començar amb més de 5.000 participants voluntaris en 1948 i que ha inclòs als seus fills des de 1971 i els seus néts des de 2002. L'estudi va incloure nou cicles d'exàmens que es van realitzar aproximadament cada quatre anys. Els participants van registrar la ingesta de begudes a través de qüestionaris que van sondejar les seves dietes durant els 12 mesos anteriors. En aquests estudis, els investigadors van examinar el setè cicle de la descendència, de 1998 a 2001, i el segon cicle per als néts, del 2008 al 2011.

En l'estudi citat a Alzheimer & Dementia, els investigadors van trobar que un major consum de begudes ensucrades estava lligat a l'Alzheimer preclínic, incloent menor volum total del cervell i una memòria episòdica més feble.

L'estudi de Stroke, per la seva banda, va trobar una associació entre begudes endolcides artificialment i vessaments cerebrals i demència, sense trobar una associació similar per al consum de begudes ensucrades, una observació que els autors van qualificar de "intrigant".

"La correlació no significa necessàriament causalitat", aclareix Dean M. Hartley, director d'Iniciatives Científiques de l'Associació de l'Alzheimer dels EUA. Dermody precisa en aquest punt: "Els autors d'aquest estudi reconeixen que les seves conclusions no poden ni proven causa i efecte".

No obstant això, Hartley va dir, aquest estudi proporciona un punt de partida important per a estudis posteriors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Més informació

Salut


Deu aliments perfectes per acabar amb l'ansietat

Deu aliments perfectes per acabar amb l'ansietat

Coneix els menjars que t'ajuden quan tens un atac i agafes qualsevol cosa de la nevera

Recomanen vacunar de meningitis els adolescents

Recomanen vacunar de meningitis els adolescents

Una investigadora de Sanitat explica que, després dels nens menors de 2 anys, és el grup amb més...

Cada any es diagnostiquen 4.600 nous casos de càncer de mama a Catalunya

Cada any es diagnostiquen 4.600 nous casos de càncer de mama a Catalunya

La mortalitat en aquest tumor disminueix un 2,6% cada any i se situa en el 85%

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema