Set consells mèdics per suportar un vol llarg

Quan es superen les quatre hores de viatge poden aparèixer malalties

31.07.2017 | 18:05
Una jove viatjant en avió

Amb l'arribada de l'estiu arriben les vacances i, amb aquestes, la possibilitat de gaudir uns dies fora. Si ets dels afortunats que, a més de tenir uns dies de descans, té la possibilitat d'anar en avió a un lloc llunyà, has de saber que els vols de llarga durada, aquells que superen les quatre hores, representen un factor de risc per a l'aparició de l'anomenada tromboembòlia venosa profunda o desenvolupament de trombes.

En una entrevista, el metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària del Centre de Salut Sant Andreu (Madrid), el doctor Manuel Fredes Vargas, explica que en la literatura mèdica es recull un episodi de tromboembòlia venosa després d'un vol de llarga durada cada 4.656 vols .

"No és freqüent que aquests episodis tinguin lloc. Això sí, com més hores de vol, més possibilitats de trombes a les cames o als pulmons", adverteix el també coordinador del Grup de treball de Vasculopaties de la de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN).

Segons precisa, aquesta associació és forta per a durades de més de 8-10 hores i, a més, augmenta amb la presència d'altres factors de risc. En vols de més de 12 hores la taxa estimada és de 5 per milió, afegeix l'especialista en medicina familiar i comunitària. "El risc de trombosi relacionada amb els viatges és major en els individus amb factors de risc preexistents", postil·la.

Així, Fredes indica que tenen major potencial de desenvolupar un trombe a usuaris amb els següents factors de risc: alteracions genètiques o trombofília, cirurgia o trauma recent, càncers actius, embaràs, la presa d'anticonceptius orals, o tromboembòlia venosa prèvia.

En aquest sentit, sosté que en aquests casos, i prèviament a la realització d'aquest vol de llarga durada, aquestes persones han d'acudir al seu metge de família, qui haurà de indicar-los quina medicació prendre o els passos a seguir per evitar el possible desenvolupament d'un trombe.

En la majoria dels casos de trombes són petits i no provoquen símptomes, a més l'organisme és capaç de dissoldre gradualment el trombe sense conseqüències a llarg termini. No obstant això, l'expert explica set recomanacions que poden ajudar-nos a que això no passi:

- Mantenir una bona hidratació durant el viatge.

- Realització de moviments incentivats de les extremitats i deambulació activa pot prevenir la tromboembòlia venosa per a tots els viatgers en viatges de més de tres hores.

- L'ús de mitges de compressió i la profilaxi farmacològica no està indicada en la població general sense clars antecedents de risc.

- Encara que l'avaluació del risc s'hagi de fer sobre una avaluació individual, és probable que la cirurgia major o trauma recent (un mes), neoplàsia activa, tromboembòlia venosa prèvia, edat avançada, obesitat severa, embaràs o influència estrogènica pot establir un criteri de deambulació activa, i utilitzar seient de passadís si és possible.

-Els viatgers als quals es consideri d'especial risc de desenvolupar trombosi en relació amb els viatges poden realitzar profilaxi amb mitjons o mitges de compressió lleugera i moderada (15-30 mmHg).

- En viatgers sense risc especial de trombosi es recomana no realitzar profilaxi farmacològica amb aspirina ni anticoagulants injectables.

- En cas de dubte, i obligatòriament si es tenen alguns dels factors de risc 'preexistents' abans esmentats, consultar sempre amb el metge de família.

Finalment, Fredes recalca que el "més important" a tenir en compte en aquest tipus de situacions és que hi ha d'haver algun factor perquè els trombes apareguin, i aquelles persones que es trobin bé de salut i sanes, és a dir, la població en general , no ha de medicar-se.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema