La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, dependent del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, desaconsella l'ús de les cigarretes electròniques i de productes de tabac sense combustió pel seu risc per a la salut.

Per tant, segons l'acord a què ha tingut accés Europa Press, "amb l'objectiu de promoure la salut de la ciutadania i prevenir les malalties associades al consum de tabac", s'aconsella "no consumir cap d'aquests productes", de la mateixa manera que ve desaconsellant l'ús dels productes tradicionals del tabac.

Segons la comissió, "els productes de tabac per escalfament generen un aerosol que conté nicotina en proporció igual o superior a les cigarretes amb combustió, produint els efectes fisiològics i addictius de la nicotina, equivalents al tabac per combustió".

Mentrestant, en el cas de les cigarretes electròniques, "s'han trobat substàncies cancerígenes en líquids i vapor de cigarrets electrònics, de manera que no es poden excloure els riscos per a la salut associats a l'ús o exposició al vapor", argumenten en el seu informe.

Als productes de tabac sense combustió, que recentment han aparegut al mercat i tenen la consideració de "productes innovadors" d'acord a la nova legislació Reial Decret 579/2017, de 9 de juny, se'ls aplicarà la Llei 28/2005, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme, i reguladora de la venda, subministrament, consum i publicitat dels productes del tabac.

D'aquesta manera, tindran els mateixos requeriments que la resta de productes del tabac pel que fa a restriccions en la seva venda, promoció, publicitat i patrocini, i en relació als espais en què està prohibit el seu consum. En aquesta Llei ja estan inclosos els denominats Dispositius Susceptibles d'alliberament de Nicotina (cigarretes electròniques) en la categoria de productes relacionats amb el tabac.