Organitzar els medicaments correctament és essencial a l'hora d'evitar errors fatals. A més, a l'hora d'organitzar-se, moltes persones els guarden en algun calaix a la cuina o al bany, precisament els dos punts en els quals no es recomana conservar-los, ja que es poden veure perjudicats pels canvis de temperatura i d'humitat propis d'aquests espais. «El vapor pot alterar el mateix medicament», adverteix Javier Velasco, membre de la subcomissió de Revisió de l'Ús dels Medicaments de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària.

Com a primer consell, l'especialista aconsella, a l'hora de conservar els medicaments, guardar-los en un lloc segur dels nens i en zones on no hi hagi canvis bruscos de temperatura o d'humitat.

En segon lloc, recorda que hi ha persones que els divideixen en caixes: una per als medicaments que s'han de prendre al matí, una altra per als del migdia i una última per als de la tarda. «També és molt comú fer-ho en algun pastiller setmanal. Els mateixos pacients, si estan en plenes facutltats, poden agafar i organitzar les pastilles de tota la setmana en els diferents departaments del pastiller». Tot i això, Velasco veu fàcil l'equivocació de pastilles a l'hora de col·locar-les: «Si no s'està molt alerta, hi pot haver errors perquè el pacient no és un professional de les pastilles». Per això, recomana el que s'anomena Servei Personalitzat de Dosificació o SPD que ofereixen algunes farmàcies, en què ells preparen el pastiller del pacient perquè no hi hagi equívocs. «És un servei que costa pocs euros. Ho fa l'auxiliar de farmàcia, i el revisa el farmacèutic. És més segur que no pas si ho fa una persona a casa, sobretot si es tracta d'una persona gran», adverteix Velasco.

Velasco comenta també que una altra manera, molt comuna, d'organitzar les pastilles és escriure a les corresponents capsetes quan se l'ha de prendre. «És una forma bastant bona perquè el pacient sàpiga quan li toca una o altra passtilla, així com també per a aquells que no tenen pastiller». El problema ve quan hi ha algunes persones que no se'n recorden si s'han pres la pastilla o no. Per això, ja hi ha alguns medicaments que tenen marcats els dies de la setmana al blíster, com és el cas de les pastilles anticoceptives, que quan els treus de l'embolcall ja saps quines t'has pres i quines no.

Un altre consell a tenir en comte és la revisió de la farmaciola dels medicaments cada sis mesos, i «és molt important no llençar mai res a les escombraries, sinó dipositar les medecines caducades o sense ús al punt de recollida de les farmàcies», diu Velasco.

A més a més, es recomana separar el que és la farmaciola de casa, que ha de tenir el material bàsic de cures (alcohol, tiretes, esparadrap, venes o antisèptics, entre d'altres) i els medicaments que s'han de prendre habitulament. D'aquesta manera «s'eviten possibles errors», diu.

Així mateix, el farmacèutic Javier Velasco suggereix també separar els medicaments d'ús més comú -per exemple, el paracetamol o l'ibuprofèn- d'aquells que s'han de prendre per prescripció mèdica.