Durant l´any passat, el Pla d´emergència social de Solsona va atendre 92 famílies, un 15,6 per cent menys respecte del 2014, que suposen un total de 308 persones, d´entre les quals 129 són menors d´edat. Per primera vegada va disminuir el volum de famílies beneficiàries d´aquest programa nascut el 2008 per pal·liar les situacions més greus derivades de la crisi econòmica. Així ho posa de manifest el balanç presentat pels Serveis Socials en la darrera reunió d´institucions i entitats que participen en el pla.

Així mateix, el nombre de famílies ateses pel Rebost Solidari (banc d´aliments) el 2015 va passar de 90 a 79, un descens del 12 per cent. En ambdós casos els Serveis Socials han constatat com la millora de la situació econòmica ha fet minvar lleugerament el nombre d´usuaris d´aquest programa social, i que els ajuts són més puntuals, ja que els usuaris troben feina més fàcilment, si bé majoritàriament és a través de contractacions temporals.

31.000 euros d´ajuts concedits

El total d´ajuts concedits, per contra, s´ha incrementat notablement. A través del Fons d´emergència social l´any passat es van concedir 17.560 euros -les despeses més importants es van destinar a lloguers (11.752) i factures elèctriques (3.735)-, als quals se n´hi van sumar 13.485 més gràcies a una subvenció extraordinària del Departament de Benestar Social i Família atorgada a Càritas Arxiprestal per a actuacions d´atenció a famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment a aquelles que tenen infants a càrrec.

Actualment, el saldo del Fons d´emergència social és de 12.100 euros i l´Ajuntament hi doblarà l´aportació anual, que passarà dels 5.000 als 10.000 euros.

Una de les novetats per aquest any és l´ampliació de la cobertura dels ajuts econòmics per a l´habitatge per arribar a situacions menys extremes de les que s´han atès fins ara, tot i ser de necessitat. Així, en els barems econòmics es partia com a referència de l´indicador de renda de suficiència (IRSC) per dotze pagues. A partir d´ara, en canvi, es calcularà aquest indicador per catorze pagues de forma ponderada pel nombre de membres de la unitat familiar, de manera que podran acollir-s´hi més persones.

Crida a la ciutadania davant l´escassetat de frescos

Tanmateix, un dels punts negatius de l´últim balanç és l´escassa disponibilitat d´aliments frescos per al Rebost Solidari. Tot i que no s´han quantificat, s´ha copsat com cada vegada s´ha aconseguit reunir menys tiquets de dos euros bescanviables per productes amb què els ciutadans poden col·laborar a les caixes de diversos establiments. En l´última recollida del març, per exemple, no se´n va reunir ni un.

A més, tampoc s´han recollit excedents dels establiments, un fet que contrasta amb els excedents de pa amb què sí que fan aportacions els forns solsonins -fins i tot algunes fleques produeixen expressament per al Rebost Solidari. L´any passat es va poder fer front a la manca de productes frescos gràcies a la subvenció extraordinària de la Generalitat rebuda per Càritas Arxiprestal: s´hi van destinar 4.526 euros. Això contrasta amb les donacions d´aliments envasats, que l´any passat van augmentar en 2.700 quilos respecte l´any anterior fins a acumular-se 10.770 quilos.

Per tot plegat, els agents representats en el Pla d´emergència social de Solsona fan una crida a la ciutadania perquè torni a col·laborar amb el Rebost Solidari adquirint tiquets de productes frescos a les caixes de les botigues i els supermercats col·laboradors. Així mateix, s´hi pot contribuir aportant excedents d´horts de particulars. En aquest cas, qui hi estigui disposat pot contactar amb Càritas Arxiprestal trucant al telèfon 973481920. Paral·lelament, les entitats treballen a repensar aquest model de recaptació d´aliments.

Quant a l´hort social El Vinyet que va posar-se en marxa fa dos anys, l´any passat fan beneficiar-se´n deu famílies, amb la qual cosa van quedar ocupades totes les parcel·les. Són usuàries del Fons d´emergència social, cobren una renda mínima d´inserció o bé viuen altres situacions excepcionals valorades pels Serveis Socials Bàsics.

El Pla d´emergència social es va impulsar des de la regidoria d´Acció Social de l´Ajuntament de Solsona el 2008 i és coordinat conjuntament amb Càritas Arxiprestal, Creu Roja del Solsonès i el Consell Comarcal. També en formen part la Fundació Volem Feina, el Consell de la Gent Gran de Solsona, el SOM, Mans Unides, el Rotary Club de Solsona i Petjades Solidàries, i hi col·laboren de forma permanent La Caixa i Celsona Informació.

Els ajuts es destinen a cobrir les necessitats més bàsiques en aliments, lloguers, llum i aigua i necessitats dels infants a partir de les valoracions de les sol·licituds per part d´una comissió tècnica formada per les treballadores socials dels Serveis Socials Bàsics, Càritas Arxiprestal i Creu Roja.