Habitualment, dels grans personatges de la història se'n coneix una biografia força completa, però el cas de Cristòfor Colom és especial. No se sap del cert on va néixer, qui eren els seus pares, ni quina nacionalitat tenia. La seva persona i la seva trajectòria està plena d'ombres i foscors. Hi ha moltes teories sobre els seus orígens, però avui n'hi ha dues que mantenen la vitalitat: la genovesa i la catalana.

La tesi sobre la catalanitat de Colom va agafar força a partir de les aportacions del peruà Luis Ulloa Cisneros, a la dècada dels anys vint i trenta del segle XX. Les seves aportacions historiogràfiques van posar en relleu novetats i elements importants per a l'estudi de la seva figura. Tanmateix, van trobar el menyspreu de les institucions científiques espanyoles i italianes.

L'investigador Francesc Albardaner i Llorens, a la conferència que oferirà a la Biblioteca Morató a les vuit del vespre, organitzada conjuntament amb l'Arxiu Comarcal, introduirà els assistents en aquest món. Albardaner és un especialista i fa recerca sobre Cristòfor Colom des de fa uns trenta anys, tema que l'ha portat a nombrosos arxius d'arreu d'Europa.