"El nou Grau de Medicina és un dels primers fruits de la federació entre Vic i Manresa i suposa un pas de gegant per la UVic-UCC". D'aquesta manera ha definit Anna Erra, alcaldessa de Vic i presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), la decisió de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya de començar els tràmits per incloure el Grau de Medicina en la programació del curs universitari 2017-2018.

Valentí Junyent, alcalde de Manresa i vicepresident segon de la FUB, ha explicat que la nova Facultat "és un projecte de país construït des de les dues ciutats, que permet avançar cap a un major equilibri territorial". Tots dos han destacat la importància, per a les dues ciutats, d'acollir uns estudis que suposaran un impuls per a la descentralització del coneixement. Pel que fa al rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha afirmat que la Facultat ha fet un "llarg camí" que ajudarà la Universitat "a fer un salt qualitatiu i quantitatiu dins el sistema universitari català".

Un cop aprovat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, el projecte de Medicina ara ha de rebre la validació del pla d'estudis per part de l'Agència de Qualitat Universitària. A més, tal com ha explicat el comissionat per la Facultat de Medicina, el Dr. Josep Arimany, caldrà que el Ministeri d'Educació, que regula el nombre d'estudiants que poden cursar medicina a l'estat espanyol, concedeixi les 90 places que sol·licita el projecte.

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC s'ubicarà a Vic i comptarà amb una unitat docent a Manresa. S'especialitzarà en l'atenció comunitària -els metges de família-, una de les àrees de salut amb més demanda. Per Arimany, aquest grau permetrà "formar els metges del futur especialitzats en la integració dels àmbits sanitari i social".

La nova facultat, que serà de caràcter privat i s'autofinançarà, disposarà d'un sistema de beques per ajudar econòmicament entre un 10 i un 15% dels estudiants. Els ajuts es donaran en base a criteris acadèmics i de renda.