Igualada va celebrar ahir la diada de Sant Magí, amb la tradicional portada d'aigües de les fonts de Sant Magí de la Brufaganya, que es reparteixen al carrer de Sant Magí, davant de la pastisseria Pla, que elabora els pastissets anomenats maginets per a l'ocasió. També durant la missa, a l'església de Santa Maria, mossèn Massana va fer un sermó especial per a l'ocasió.

Els Amics dels Cavalls de l'Anoia són els encarregats de dur l'aigua des de l'any 1996. Abans venien amb cavall, ara fa dos anys que no ho fan, però, tal com apunta el president de l'entitat, Jaume Duran, la pràctica es repetirà d'aquí a tres anys, quan se celebri el vintè aniversari.

Enguany en van portar uns 150 litres. Se'n van repartir 1.200 gots petits a totes les persones que s'hi van acostar al llarg de la tarda, i també ampolles i garrafes per a totes les persones que se'n volguessin endur, "sobretot aquells que tenen malalts a casa".

I és que es diu que les aigües tenen propietats miraculoses. "La seva temperatura, de deu graus, ajuda a curar malalties i també és bona per treure berrugues", explica Duran. "Jo mateix he vist els efectes que ha tingut sobre persones que s'hi han capbussat i fins i tot m'ha ajudat a guarir cavalls", assegura.

A Igualada hi ha molta tradició d'adoració a Sant Magí. Al segle XV ja existia una petita capella dedicada al sant, a l'espai que avui s'anomena Pla de Sant Magí. El nom de Magí també ha estat tradicionalment molt posat a la ciutat.