Olesa recorda aquest divendres l'horror de deu olesans que van viure en un camp de concentració nazi. Alguns hi van deixar la vida i d'altres en van poder sortir després d'haver passat uns mesos angoixants. L'acte consistirà en la col·locació, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, de les plaques anomenades Stolpersteine, a càr-rec de l'artista alemany Gunter Demnig, autor d'aquest record a les víctimes de l'holocaust. La traducció del seu nom vol dir «llambordes per ensopegar», fent al·legoria al fet d'ensopegar amb la història, segons ha remarcat el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa, Xavier Rota.

Les Stolpersteine són llambordins fetes de formigó de 10 cm x 10 cm coberts d'una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona que va viure en algun dels camps de concentració. L'objectiu és fer aturar el vianant i fer-lo pensar en aquella persona desapareguda, assassinada i torturada pel nazisme.

Des de l'inici del projecte, el 1993, s'han col·locat més de 28.000 plaques arreu d'Europa. A la Catalunya Central, per exemple, a Navàs i a Manresa. Cada llamborda està feta a mà, una per una, un gest de respecte que vol explícitament contrastar amb l'exterminació industrialitzada perpetrada pels nazis. A Catalunya, la petició de llambordes es fa a través del Memorial Democràtic de Catalunya.

En el cas d'Olesa, aquest divendres es col·locaran deu plaques en record de deu olesans que van ser en camps de concentració nazi. Alguns d'aquests olesans van morir als camps, i d'altres van ser alliberats. Són Eduard Boada Olivé, els germans Joan i Ramon Sardà Paraira, Francesc Llongueras Marcet, José Marcos Martínez, Francesc Margalef Forcada, Manel Martín Alguézar, Eugènia Vidal Forcada, Miquel Grau Mateu Josep Valldeperas Macià.

La recerca de la regidoria de Cultura per fer el recull de noms ha partit del treball que, als anys 80, va fer l'olesà Carles Roca titulat «El cost humà de la Guerra Civil», així com també del llibre de l'historiador Oriol Dueñas La violència d'uns i altres. La repressió de la guerra i la postguerra 1936-1945. El cas d'Olesa de Montserrat i documentació del Memorial Democràtic.

Fins ara, a Catalunya només hi havia plaques instal·lades a Navàs, Manresa, Igualada i Castellar. Olesa se sumarà aquest divendres a la llista de municipis amb Stolpersteine en un acte que tindrà la presència del mateix autor de les llambordes, Gunter Demnig, així com també del director del Memorial Democràtic, el periodista Plàcid Garcia-Planes.

L'acte serà presidit per l'alcaldessa d'Olesa, Pilar Puimedon, i pel regidor de Cultura, Xavier Rota. Arrencarà a les 7 de la tarda amb la instal·lació de les llambordes a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, que donarà pas, a 2/4 de 8, a l'acte de caire institucional del Projecte Stolpersteine i el concert «Músiques de l'Holocaust» a càr-rec del Brossa Quartet de Corda, al saló de sessions de l'ajuntament.

L'alcaldessa d'Olesa ha demanat a la ciutadania que assisteixi a l'acte com a manera de «retre homenatge a unes persones que mereixen un reconeixement».