Olesa acull a partir d'avui, i fins diumenge, tres activitats destinades a posar en valor i difondre el ric patrimoni natural, arquitectònic, històric i cultural del municipi, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni.

La primera de les activitats és una exposició, que sota el títol "Del pergamí al cel·luloide", a partir d'aquest dijous, i fins el diumenge 14 d'octubre mostra els materials restaurats en els darrers anys en col·laboració entre l´Ajuntament d´Olesa de Montserrat i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya. Es tracta de cinc pergamins i una pel·lícula del 1916 que han estat restaurats i que resten dipositats a l´Arxiu Històric Municipal d´Olesa, on també es poden consultar. A més, es podran consultar cinc pergamins restaurats pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, un dels quals és el més antic que té l´Arxiu Històric.

La resta d´activitats són dues sortides la guiades. La primera, organitzada per la regidoria de Cultura en col·laboració amb l´Arrel Acció Cultural, tindrà lloc divendres al matí i serà una visita pel nucli antic d´Olesa. La visita discorrerà per molts dels punts senyalitzats per l´ajuntament d´Olesa a través d´uns plafons informatius que expliquen la història i particularitats de diferents edificis i indrets del nucli antic.

La següent sortida serà el diumenge, 14 d´octubre, i l´ha organitzat l´ajuntament en col·laboració amb el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. En aquest cas, sota el títol "Camins i senders de l´oli", la ruta guiada per Joan Soler i Gironès convidarà a visitar la capella del portal de Santa Oliva, vinyes del pla de Can Llimona i a descobrir la barraca de pedra seca de tipologia olesana.

Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren aquest cap de setmana en molts municipis de Catalunya, on s'organitzen visites guiades, representacions teatrals, concerts, exposicions, etc.