19 de octubre de 2018
19.10.2018

El jaciment dels Hostalets queda en mans de l'Institut Paleontològic

Es tracta d'un dels espais més importants d'Europa amb restes de l'etapa del miocè

18.10.2018 | 23:48
La consellera Laura Borràs signa l'acord dels Hostalets

L'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont serà l'encarregat de vetllar per les tasques d'excavació del jaciment dels Hostalets de Pierola, un dels més importants d'Europa en l'etapa del miocè. La consellera de Cultura, Laura Borràs; l'alcalde dels Hostalets de Pierola, Daniel Vendrell, i el director de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), David Martínez, van signar ahir un acord de col·laboració amb l'objectiu de protegir, recuperar, preservar i difondre els coneixements del patrimoni paleontològic dels jaciments de vertebrats miocens de la zona.

Es tracta d'un dels més importants d'Europa pel que fa a l'època del miocè (23-5 milions, d'anys). Les nombroses troballes fòssils realitzades, algunes d'elles excepcionals, fan d'aquest territori un espai únic per estudiar l'evolució dels vertebrats i dels ecosistemes d'aquest període.

La zona paleontològica està ubicada a la conca neògena del Vallès-Penedès, entre la riera de Pierola, fins a la Fassina, i la riera de Claret. A més del jaciment del dipòsit controlat de Can Mata, conté els de l'Ecoparc, el de Can Vila i el de Riera de Claret. En tot el terme municipal s'han inventariat 11 jaciments amb vertebrats del miocè, i 12 en els municipis veïns (2 a Piera, 4 a Masquefa, 1 a Esparreguera, 3 a Sant Llorenç d'Hortons i 2 a Sant Sadurní d'Anoia). Atesa la importància i la riquesa d'aquest patrimoni paleontològic, el 2017, les tres institucions -Cultura, Ajuntament i ICP- van començar a treballar conjuntament per a la seva posada en valor.

Amb aquest acord, doncs, el departament de Cultura es compromet, mitjançant la direcció general del Patrimoni Cultural, a protegir, defensar, documentar i garantir la difusió d'una de les zones paleontològiques més riques de Catalunya.

Entre les actuacions que preveu l'acord hi ha el compromís de realitzar intervencions paleontològiques en la zona d'afloraments miocens dels Hostalets de Pierola afectades per les instal·lacions que gestiona actualment Cespa i Ferrovial, la col·laboració en la preparació de restes paleontològiques recuperades de les intervencions paleontològiques del Dipòsit Controlat de Can Mata i Ecoparc i a la seva divulgació.

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont continuarà supervisant les intervencions paleontològiques, dirigirà les recerques científiques que se'n derivin i vetllarà per la conservació dels materials recuperats. Les restes fòssils recuperades seran preparades i restaurades per l'equip de professionals del Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica dels Hostalets, que s'encar-regarà, alhora, de difondre i posar en valor les restes fòssils i el coneixement que se'n deriva, i en farà difusió per estimular el turisme cultural.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook