22 de febrer de 2019
22.02.2019

La Diputació obre el Centre SPOTT Anoia d'atenció als menors amb addiccions a drogues i pantalles

L'espai estarà ubicat a La Nau, del municipi de Piera, on també rebran suport els familiars dels atesos

22.02.2019 | 19:05
El nou espai per al tractament de joves amb dependències de droga i pantalles a Piera

La Diputació de Barcelona ha presentat aquest divendres una nova seu del Centre SPOTT per donar servei als municipis de la comarca de l'Anoia, que estarà ubicada a l'equipament municipal la Nau de Piera i que oferirà atenció a menors d'edat que fan consums problemàtics o que presenten problemes d'addicció a drogues i pantalles, i també al suport a les seves famílies.

La iniciativa ha estat impulsada per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb el Consell Comarcal de l'Anoia i l'Ajuntament de Piera. El servei estarà disponible cada dimecres de 9.00 a 14.00 h a partir del 13 de març però, des d'avui mateix ja es començaran a rebre derivacions del personal professional dels serveis bàsics municipals. També, les famílies i els adolescents hi poden accedir directament per sol·licitar informació.

Un psicòleg i una educadora social donaran atenció i suport per reduir o aturar les addiccions a les substàncies i a les pantalles, acompanyant i atenent els adolescents perquè abandonin aquestes conductes i assessorant les famílies per reforçar les seves capacitats educatives.

La presentació ha anat a càrrec del vicepresident tercer del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Pérez, la cap del Servei de Programes Socials de la Diputació de Barcelona, Iolanda Moragues, i el regidor de Benestar i Família de l'Ajuntament de Piera, Jaume Raventós.

Segons ha explicat la cap del Servei de Suport de Programes Socials de la Diputació de Barcelona, «el nostre objectiu és fer una detecció precoç. La voluntat és intervenir de manera ràpida en aquests joves».

Moragues ha afegit que cada cop s'incrementen més les demandes de gent que sol·licita suport per l'addicció a les pantalles i ha matisat que «està creixent la sensibilització i la necessitat de contrarestar com a pare o com a mare la percepció que l'adolescent té que allò que fa és normal». També ha comentat que a les addiccions més comunes -mòbil, xarxes socials o videojocs- darrerament s'han sumat «les apostes en línia».

De la seva banda, el vicepresident tercer del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Pérez, ha destacat que aquesta és «una iniciativa que és exemple del treball conjunt que es pot fer entre administracions, en aquesta cas, la Diputació, el Consell i l'Ajuntament de Piera».

I el regidor de Benestar i Família de Piera, Jaume Raventós, ha remarcat el fet que s'hagi escollit aquest municipi per ubicar el nou servei. «La situació geogràfica de Piera és estratègica per a l'atenció d'aquesta zona de l'Anoia sud», ha assegurat el regidor.

Piera, seu de l'Anoia

L'Spott Anoia és un espai descentralitzat del servei Spott -amb seu central a Barcelona-. El servei prestarà atenció especialitzada de tractament a menors d'edat. Els objectius són: prevenir i detectar l'ús problemàtic i/o l'addicció a drogues i a les pantalles; proporcionar atenció especialitzada perquè nois i noies abandonin la seva conducta addictiva i els hàbits poc saludables en relació a les drogues i a les pantalles, i que les famílies puguin reforçar les seves capacitats en la tasca educativa, comptant amb suport emocional durant tot el procés, donant resposta a la necessitat d'una detecció precoç i d'una intervenció primerenca.

Altres actuacions a la comarca de l'Anoia

Altres actuacions desenvolupades a la comarca de l'Anoia en l'àmbit de la prevenció de les drogodependències són: el Programa comunitari de prevenció de les addiccions 2015-2019 , de l'Ajuntament d'Igualada; Pla de prevenció del consum de drogues de l'Anoia, del Consell Comarcal de l'Anoia (2011-2014); Protocol de detecció i intervenció en el consum de drogues en menors d'edat escolaritzats a l'Institut Montbui de Santa Margarida de Montbui i Taller de Capacitació parental en el bon ús de les TIC en l'àmbit familiar al municipi de Piera.

L'any 2015, la Diputació de Barcelona impulsa la descentralització del servei d'intervenció amb la voluntat d'acostar-lo als ciutadans i per poder donar una resposta més propera en l'àmbit de menors d'edat amb consum de drogues i les seves famílies en el territori, garantint així l'equitat en l'atenció.

Aquesta descentralització s va niciar amb el Projecte pilot del programa de tractament SPOTT a les àrees bàsiques de serveis socials de les comarques del Bages i del Berguedà. A l'abril del 2018 s'inicia un nou projecte de descentralització del programa de tractament SPOTT de menors d'edat a les àrees bàsiques de serveis socials de la comarca del Vallès Oriental. Els serveis de descentralització Bages-Berguedà i Vallès Oriental han atès un total de 70 adolescents (70% nois i 30% noies) d'una mitjana d'edat de 15 anys. D'aquests, el 85% són per problemàtica de drogues (especialment per consum de cànnabis) i el 15% per ús problemàtic de pantalles (videojocs i xarxes socials).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook