La transformació digital és el gran repte de futur per a les empreses de l'Anoia. Així s'ha posat de manifest en el III Fòrum Empresarial de l'Anoia, celebrat aquesta tarda a Igualada. En la trobada, impulsada per la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA), s'ha presentat un estudi realitzat per la mateixa patronal que, a través d'entrevistes a empresaris, agents i ciutadans de la comarca, conclou que les empreses anoienques estan avui en dia poc preparades per a la transformació digital. Dos de cada cinc empreses enquestades desconeixen que és la indústria 4.0 i només tres de cada deu diu haver realitzat algun projecte d'indústria intel·ligent. A nivell català, ha assegurat la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, les empreses que desconeixen de què es tracta la indústria 4.0 se situarien en el 50%.

Unes 300 persones han assistit al Fòrum empresarial de l'Anoia. Sota el títol 'III Empresa i Progrés: L'horitzó de la transformació empresarial', l'estudi es basa en l'anàlisi de les inquietuds de les empreses per fer créixer la comarca i convertir l'Anoia en més competitiva i sostenible. Segons Joan Domènech, president de la UEA, el treball lluny d'oferir solucions vol ser una eina per a les empreses "per trobar el camí on dirigir-se". L'estudi apunta al fet que moltes de les empreses de la comarca no han fet una bona integració de les eines TiC i han de saltar al 4.0 des d'un 2.0 escàs. Preveu, afegeix, que si no es fa res, l'escletxa tecnològica augmentarà a passos de gegant.

A nivell català, ha explicat la consellera Chacón, present a la trobada, la situació no és tan diferent que el que es viu a l'Anoia. Més del 50% de les empreses catalanes, ha dit, "no saben que és la indústria 4.0 o no adopten mesures al respecte". Sense voler semblar "apocalíptica", ha afegit la mateixa Chacón, el que va passar amb la "globalització i com va fer caure a les empreses, no serà res amb el que podria passar". "És important que integrem totes les eines a les noves tecnologies", ha assegurat.

Des de la Generalitat, ha insistit la consellera, s'està treballant amb l'objectiu d'ajudar a les empreses a adaptar-se a la nova indústria. Per aquesta raó, ha avançat, tots els ajuts que ara es donen al teixit empresarials es "reformularan" i aniran "enfocats a la transformació de la nova indústria 4.0".

L'economia circular

L'altre gran repte de futur a la comarca, apunta l'estudi de la UEA, és l'economia circular i l'aprofitament dels recursos. Tot i que algunes empreses estan conscienciades i ho intenten integrar, indica, el desconeixement dels avantatges i millores que ofereix és força estès. Més del 90% de les empreses enquestades no reaprofiten les aigües del seu procés ni la calor generada. En canvi, sis de cada deu sí que asseguren que estan portant a terme mesures per millorar o reduir l'emissió de GEH.

Preparades pel canvi

Un 60% dels agents del territori entrevistats per l'estudi creuen que les empreses no estan preparades pel canvi a una economia circular i tecnològica, ja que moltes d'elles no són conscients d'aquesta realitat. En aquest sentit, més de la meitat consideren que les empreses desconeixen les eines i possibilitats que brinda.

La veu de l'expertesa i els casos d'èxit empresarials

El Fòrum de la UEA ha comptat amb la ponència d'Alfons Cornella, expert en innovació, consultor i fundador i president d'Infonomia i de l'Institute of Next. La jornada ha finalitzat amb un elevator pitch -conegut popularment pel discurs de l'ascensorconstituït per discursos de presentació exprés i on s'hi ha exposat breument casos d'èxit d'empreses relacionades en aquests dos àmbits: la transformació digital i l'economia circular. Aquestes experiències empresarials han comptat amb la participació de Francesc Sabaté de la Fundació CIM/UPC, Josep Castells de l'empresa Gabarró, Agustí Morera de l'empresa Piera Ecoceràmica i Pere Fullana de la Càtedra Unesco.