El festival d'aeronàutica esportiva Aerosport, que se celebra aquest cap de setmana a l'aeròdrom Igualada-Òdena, va aplegar ahir al matí prop d'un miler de persones en una edició centrada en les tasques dels cossos de seguretat i emergències. El públic va poder presenciar de prop els ater-ratges dels helicòpters dels Serveis d'Emergències de la Generalitat (SEM), els Mossos d'Esquadra i de Salvament Marítim, i va poder veure les aeronaus per dins i conversar amb els pilots i membres de cada servei.

El festival també va tenir la participació dels avions de Vigilància i Atac (AVA) dels Bombers de la Generalitat, que en aquest cas eren exposats a l'altre extrem i tan sols es podien veure per fora. Com en altres edicions, el Grup de Rescat de Muntanya acompanyava els pilots d'aquest darrer cos, i al llarg de la pista s'exposaven desenes d'aeronaus esportives, avionetes i ultralleugers que després s'anirien enlairant.

Si bé el cos de Bombers ja està més acostumat a la participació en aquest tipus de certàmens, no passa el mateix amb la dotació de Mossos d'Esquadra, que, després d'aterrar, ahir van informar que portaven actiu tot el sistema de vigilància -antenes, sensors, càmera i cablejat-, motiu pel qual van demanar d'acordonar una zona de seguretat per a l'helicòpter. El darrer cos a aterrar va ser el de Salvament Marítim, perquè a l'hora prevista estaven de servei, patrullant a alta mar. Ferran Beltran, cap del parc de Bombers d'Igualada, va celebrar la presència dels cossos d'emergències, per posar en relleu «el paper sobre la prevenció i la seguretat que fan», alhora que va celebrar «les xerrades d'aquest any, centrades a explicar les intervencions dels serveis d'emergència».

Carme Riera, regidora d'Acció Social de l'Ajuntament d'Igualada, va agrair la presència de les forces de seguretat i els cossos d'emergència en l'edició d'enguany, i ho va valorar com un acte de generositat i reconeixement necessari perquè «on el temps és or, els herois del cel [en referència als cossos de l'aire] poden fer que l'atenció sigui el més ràpida possible, i encara que a vegades sigui per imprudències, estan obligats a jugar-se la vida pels altres».

El plat fort d'ahir a la tarda i d'aquest matí seran les acrobàcies del navarrès Castor Fantoba i l'igualadí Àlex Balcells. Per contra, la nota discordant d'ahir va ser el fort vent, que va impedir alçar la xarxa que limitava l'espai aeri per als vols i exhibicions de drons.