El president en funcions de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha lliurat aquest vespre a Vic el III premi Oriol Martorell de pedagogia musical a la igualadina Pepita Jorba, en reconeixement a la seva experiència com a docent en l'àmbit d'escoles de música i conservatoris.

El premi Oriol Martorell, creat pel Patronat de la Fundació l'Atlàntida de Vic, reconeix biennalment aquelles personalitats del sector musical que han dedicat la seva vida professional prioritàriament a la pedagogia musical des de qualsevol del seu àmbit.

L'acte d'aquesta tercera edició, que ha tingut lloc a l'Atlàntida de Vic Centre d'Arts Escèniques d'Osona, ha comptat també amb la participació de la regidora de Cultura en funcions de l'Ajuntament de Vic, Susagna Roura, i de la directora general de la Fundació l'Atlàntida, Montserrat Catllà.

Joan Casals, músic i pedagog del Museu de la Música de Barcelona, ha estat l'encarregat de fer una glossa de la guardonada, en la qual ha destacat l'experiència de Jorba com a docent en l'àmbit d'escoles de música i conservatoris.

Pepita Jorba i Planell va ser directora de l'EMM d'Igualada i subdirectora i secretària acadèmica de l'Esmuc, professora associada de la UAB en cursos de formació de professora. Ha assessorat centres d'educació musical i ha participat com a professora en el Màster de Direcció i Organització de Centres d'Educació Musical (UAB i ESMUC). Va ser professora del Departament de Pedagogia de l'ESMUC fins al curs 2012-2013 i ha estat directora de l'Escola/Conservatori Municipal de Música d'Igualada fins a l'agost de 2015.

En el seu parlament d'agraïment, Pepita Jorba ha remarcat que «com a educadors, hem de creure en la nostra capacitat d'influir, conduir i acompanyar el nostre alumnat» i ha afegit que «hem de tenir una part d'utopia per creure que és possible canviar i convertir en realitat els ideals».

De la seva part, el president en funcions de la Diputació de Barcelona i alcalde d'Igualada en funcions, Marc Castells, ha destacat que Pepita Jorba «és una persona molt estimada a la nostra ciutat» i ha reblat el seu discurs amb el lema «constància, rigor i profunditat». «Tres paraules -ha dit- que defineixen de forma precisa la seva manera de fer i de ser».

La peça artística del premi és una escultura de porcellana de Pep Madrenas que representa un rotlle de mil partitures que constitueix una torre de vida i coneixement, i al capdamunt la llum del far, la saviesa que s'escampa arreu.

La vetllada ha comptat amb diferents actuacions musicals dels alumnes de l'Escola de Música i Conservatori de Vic, i de Guillem Martí, al piano, i Jaume Llobart, a la guitarra elèctrica.

Aquesta ha estat la tercera edició del Premi Oriol Martorell de pedagogia musical. A la primera edició, l'any 2015, es va premiar a Dolors Bonal i de Falgàs, i en la segona, l'any 2017, a Eva Graubin.