L'incendi de Capellades segueix actiu, tot i que contingut, i ha afectat 51,7 hectàrees de bosc, segons els Agents Rurals, una xifra inferior a les 67 apuntada pels Bombers. Un total de 78 dotacions terrestres i 12 mitjans aeris continuen treballant a la zona afectada, entre els municipis de Capellades, Vallbona d'Anoia i la Torre de Claramunt.

El cap del GRAF, Marc Castellnou, i Albert Ventosa, cap d'intervenció dels Bombers en l'incendi de Capellades, asseguren que l'escenari és ara "més optimista". Així ho han dit aquesta tarda de dijous davant la premsa, i ho han justificat dient que perquè no hi han hagut "represes importants" de les flames i es preveu una disminució de la intensitat del vent i de les temperatures en les pròximes hores.

Cap a les 9 de la nit, els mitjans d'extinció de l'incendi estaran "en millors condicions de pensar que l'episodi de risc ja està superat", ha dit Ventosa, i ha afegit que aquesta nit es podria realitzar un "atac més consistent" per arribar al perímetre que encara no està estabilitzat.

Tres persones ateses

Des de l'inici del foc, el SEM ha atès tres persones: una en estat lleu, que ha rebut l'alta in situ; un bomber en estat menys lleu, que ha estat atès i traslladat a la mútua per una lesió al peu; i un tercer afectat, un forestal en estat menys lleu, que ha estat traslladat a l'Hospital d'Igualada per altes temperatures.

Una descàrrega d'unitat aèria sobre un punt amb risc de reprendre a l'incendi de Capellades

Una descàrrega d'unitat aèria sobre un punt amb risc de reprendre a l'incendi de Capellades

Segons el cap de l'operatiu, estabilitzar el foc està costant per la discontinuïtat de la superfície cremada. Es tracta d'una zona abrupta, amb fortes pendents, d'on seria difícil treure els efectius que podien quedar atrapats, per la qual cosa se'n prioritzarà la seva seguretat. Amb tot, durant la tarda, un 60 % del perímetre ja ha quedat estabilitzat.

Restablerta la circulació a la C-15

Durant el matí, el Servei Català de Trànsit ha reobert la circulació de la C-15, que estava tallada entre Cabrera d'Igualada i la Pobla de Claramunt des d'ahir al vespre, quan es va declarar l'incendi. També s'ha restablert el servei de la línia 6 dels Ferrocarrils de la Generalitat.

62 dotacions terrestres han centrat esforços durant la nit especialment en la zona del cap, on s'havien generat diversos focus secundaris a 25-30 metres. Se n'han detectat almenys una desena. La zona de la cua o flanc dret també presenta força dificultats, ja que hi ha molts barrancs.

Ricard Expósito, cap d'intervenció, ha explicat els treballs fets de nit

Ricard Expósito, cap d'intervenció a l'incendi de Capellades

Ricard Expósito, cap d'intervenció a l'incendi de Capellades

De matinada ha pujat la humitat relativa, han baixat les temperatures i el vent ha estat moderat. Els Bombers han intensificat les tasques d'extinció en tot el perímetre per aprofitar les condicions meteorològiques nocturnes.

Imatges de l'incendi de Capelladas

Imatges de l'incendi de Capelladas

A primera hora del matí ja s'han incorporat 5 mitjans aeris a les tasques: 1 helicòpter de comandament, 2 avions de vigilància i atac i 2 helicòpters bombarders. S'hi afegiran 2 avions de vigilància i atac més.

Valoració de Jaume Solé, regidor de governació de l'Ajuntament de Capellades

Jaume Solé, regidor de governació de l'Ajuntament de Capellades

Jaume Solé, regidor de governació de l'Ajuntament de Capellades

Efectius vinguts de Saragossa

Guillermo de Roda, de la Base de Drones de Saragossa, forma part d'un equip de Drons de precisió, un servei que ofereix el Ministerio Medio Ambiente (MAPA). Segons De Roda «quan marxen els mitjans aeris durant el dia, fem seguiment aeri de nit, per controlar el front: prenem fotos tèrmiques, i gravem vídeo a temps real, que s'envia al comandament de bombers, a lloc». En aquest cas, el centre de comandament està instal·lat a l'estació de bombers de Capellades.

De Roda també ha dit que «és un servei nocturn, ja que de dia, amb les unitats aèries i les descàrregues d'aigua no podem volar». La unitat de drons ha vingut des de Saragossa per ser la més propera al punt on s'ha declarat l'incendi.

Un vehicle incendiat va provocar l'incendi

El foc es va detectar cap a les 18.18 h d'aquest dimecres. L'origen de les flames va ser un cotxe que es va incendiar al quilòmetre 38 de la C-15, just al costat d'un talús amb força vegetació. El foc va ascendir ràpidament per la vessant de la muntanya. En total, durant dimecres al vespre s'hi van destinar una seixantena de dotacions de bombers (16 mitjans aeris i 40 de terrestres) tot i que, amb l'ocàs, els avions i helicòpters es van retirar.

El foc de Capellades ha començat per un vehicle en flames, a la C-15

El foc de Capellades ha començat per un vehicle en flames, a la C-15

Des dels cossos d'emergències es va alertar de que es van detectar drons sobrevolant l'incendi. Demanen a la població que no s'utilitzin aquests aparells a la zona i que faci cas de les indicacions dels equips d'emergència que hi estan treballant.

Segons Protecció Civil, el telèfon d'emergències 112 va rebre 300 trucades alertant d'aquest incendi. S'ha activat la fase de prealerta del pla especial d'emergències Ferrocat pel tall de la línia R6 de Ferrocarrils de la Generalitat.

4

Un incendi crema a Capellades