Les gralles de l'espectacle itinerant de The McKensy's Clan Band entrant i sortint de les terrasses i cafeteries de la plaça de l'Ajuntament d'Igualada va escalfar els motors del pregó Habemus festum, amb què l'actor i director teatral Toni Albà va donar dijous a la nit el tret de sortida oficial de la festa major. L'actuació de l'humorista de Vilanova i la Geltrú fent de Papa de l'església catòlica va congregar centenars d'igualadins i igualadines i, durant l'espectacle còmic, res feia pensar que, just en acabar, Albà es trauria la perruca per compartir unes reflexions amb càrrega de crítica social.

Però així va ser. Just després del pregó i des del balcó de l'Ajuntament, Albà es va desfer del personatge per proclamar que «no hi som tots», recordant als polítics i líders socials independentistes que són a la presó o exiliats; denunciar que «no hi som totes», en referència a l'increment de denúncies per violacions i número de feminicidis que dia darrere dia apareixen als mitjans de comunicació; i també per recordar l'episodi viscut pels voluntaris i refugiats de l'Open Arms al llarg de vint dies. Albà va llançar una pregunta a l'aire des de la balconada: «Què ens està passant com a societat?». I va demanar reflexió i treballar «des de les escoles» per millorar el que va denunciar com un «declivi dels valors de la societat». La seva intervenció es va cloure amb un llarg aplaudiment per part dels centenars de persones congregades a la plaça.

Prèviament, es va organitzar l'acte d'homenatge a un igualadí il·lustre, que enguany s'ha centrat en la figura de l'actor Carlos Miguel Solá (vegeu-ne informació més àmplia a la pàgina 35) i, seguidament, hi va haver a la plaça de l'Ajuntament una selecció musical interpretada per la Banda de Música d'Igualada.

El mateix dia del pregó es va viure un segon acte multitudinari, el de l'Operació Cigró, organitzat per la Coll@nada i que, com en passades edicions, va aconseguir un seguiment que va omplir la plaça Pius XII. 500 tiquets de sopar venuts, 175 litres de vi servits i més d'un centenar d'assistents a peu dret van gaudir de les 14 actuacions que la mateixa gent d'Igualada havia proposat com a gags, coreografies, crítica, sàtira, música i altres disciplines.

Les temàtiques i la crítica van versar al voltant d'aspectes d'actualitat local com el turisme, Airbnb, la decisió de la Coll@nada de noacceptar subvencions per organitzar el seu programa d'activitats, i altres temàtiques crítiques, si bé l'actuació guanyadora de la nit va ser una proposta lúdica, festiva i carregada d'energia, una coreografia de 7 noies que amb el nom de Pack 3 van pujar les primeres a l'escenari i van acabar enduent-se el reconeixement del públic assistent.

La resta de colles participants en aquesta edició de l'Operació Cigró van ser Humor subtil, PD Sóc així, Atrezzo, Toxic 20, La copa plena, La Falka, Organització cigró, Tinc Subvenció, Tetrabricks (Confessionari de l'Ajuntament), Cor d'acció, Clicka de jotas, La revolució del pardal, Interview med en Suenskturist i Cooperació cigró.

Avui, sant Bartomeu, patró de la ciutat, és la jornada central de la festa. A les 6 de la tarda es farà la cercavila tradicional i a les 8 del vespre, la processó de Sant Bartomeu. Els castellers seran els grans protagonistes de demà, amb la diada que reunirà la colla local, els Moixiganguers, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Capgrossos de Mataró. Al vespre, l'Orquestra Metropol farà el concert de festa major a la plaça de l'Ajuntament.