Un total de 47 usuaris de la residència Amavir de Vilanova del Camí han mort des de l'inici de la pandèmia. Així ho ha confirmat a l'ACN l'alcaldessa del municipi, Noemí Trucharte, que ha lamentat que a hores d'ara no han pogut determinar quants estaven contagiats per la covid-19 perquè no a tothom se li va practicar el test i també estan pendents de resultats. En aquests moments 58 dels 107 usuaris que queden a la residència estan aïllats perquè han donat positiu a la prova. La xifra podria incrementar-se, ha avançat, ja que hi ha residents que estan pendents de la prova de PCR perquè inicialment se'ls va fer testos ràpids. En els darrers dies s'han reincorporat vuit dels 21 treballadors que estaven confinats amb símptomes de la covid-19.

Segons dades de la residència, els 47 morts es comptabilitzen des del passat 1 de març. D'aquests, 11 han mort amb el test de la covid-19 positiu; 16 amb símptomes però sense el test fet; 14 sense símptomes i 6 amb test negatiu. Segons asseguren, la situació ara està estabilitzada, "tot i que això no vol dir que en els pròxims dies, hi puguin haver més morts".

Aquest divendres, per segona setmana consecutiva, l'Ajuntament de Vilanova s'ha fet càrrec de la desinfecció de les instal—lacions de la residència. Les setmanes anteriors, la gestora de la llar i, posteriorment, la Unitat Militar d'Emergències (UME) també n'havien realitzat.Pendents de Salut

L'Ajuntament de Vilanova del Camí va demanar al Departament d'Afers Socials que s'estudiés la possibilitat d'intervenir la residència. Dos dies després les residències van passar a ser competència de Salut i el consistori va reiterar la petició. A hores d'ara, diu Trucharte, segueixen esperant una resposta.

El consistori també ha demanat que el centre compti amb metge propi, ja que fa tres setmanes que no en té, i s'està assumint les funcions des del CAP. De moment tampoc se'ls ha donat resposta.

Investigació a posteriori

En donar-se a conèixer les primeres defuncions a la residència, l'Ajuntament de Vilanova del Camí va anunciar que actuaria d'ofici i presentaria el cas davant la fiscalia per demanar que s'iniciï una investigació. Segons Trucharte, ara la prioritat és la "sanitat" però reitera que quan tot acabi demanaran que s'investiguin els fets. "Si tot s'ha fet bé els familiars estaran més tranquils, però, si hi ha hagut alguna negligència, voldrem que responguin", ha assegurat.