L'empresa igualadina Productos Agrícolas Macasa, propietària de la marca Labin, situada al polígon Les Comes, treballa des de l'inici d'aquesta setmana amb el primer camió 100% elèctric que es posa en servei a la ciutat d'Igualada. Es tracta d'un vehicle de la marca xinesa Heli, amb capacitat per a 4.000 kg de càrrega. No es tracta d'un vehicle pensat per fer grans recorreguts per carretera, al contrari, és un camió pensat per a l'ús urbà, amb una autonomia de bateria limitada i una velocitat relativament baixa.

Del carretó elevador al camió elèctric

El vehicle elèctric ha avançat en la seva implantació en motos, turismes, en vehicles com ara carretons elevadors, i fins i tot en autobusos, però la tecnologia encara ha d'avançar en el cap dels vehicles de càrrega. Aquest model que circula des d'aquesta setmana per les Comes té bateries de liti, i una capacitat per funcionar durant 6 hores de manera ininterrompuda. Fonts de l'empresa Tallers Citoler, que té la seu a Igualada i és la distribuïdora d'aquests camions de la marca Heli, han explicat que cada hora de càrrega equival a 2 hores de funcionament. La velocitat màxima és de 20 Km/hora. En el cas de l'empresa igualadina Macasa, el vehicle s'usa per al trasllat de materials entre magatzems de l'empresa.

Macasa està immersa en una aposta per a la sostenibilitat, l'estalvi de recursos i per a reduir la petjada de carboni de les seves activitats productives, i l'adquisició d'aquest vehicle s'inscriu en aquesta línia. Els responsables de l'empresa Citoler, per la seva part, expliquen que aquest vehicle pesat obre les portes a tot un nou sector que encara depèn molt dels vehicles amb combustibles fòssils.