Els ingressos que es van fer en la constitució de la societat Cervesa Calamanda SL de Calaf i en una posterior ampliació de capital es van dedicar a despeses i pagar deutes de la Cooperativa d'Agricultors de Calaf i Comarca, Coopac. L'acusació i la fiscalia que actuen contra la persona de Josep Puigpelat (expresident de la Coopac) mantenen la petició inicial amb una reclamació de retorn de diners de més de 300.000 euros per als socis de la cervesera Calamanda, una petició de presó de 5 anys i una petició d'inhabilitació del mateix període per portar societats. La defensa, en les seves conclusions finals, demana l'absolució de l'acusat. El judici a Josep Puigpelat, referent pagès a l'Alta Segarra i al sindicat Unió de Pagesos durant molt temps, que es feia a l'Audiència de Barcelona, ha quedat vist per a sentència aquest dimarts al migdia després d'escoltar la declaració de l'inculpat i escoltar les conclusions de les parts.

La defensa de Puigpelat ha centrat el seu argument en la demostració de la relació efectiva entre les dues societats, la cooperativa i la cervesera, i la manca de proves de l'acusació i la fiscalia més enllà de notificacions bancàries per argumentar que l'acusat havia actuat en benefici propi com mantenien les parts acusadores. Per la defensa, decau l'acusació d'apropiació indeguda.

Josep Puigpelat, que només ha respost al seu advocat, ha descrit la relació entre les dues societats posant èmfasi en el fet que la Cervesa Calamanda SL, tot i que es va constituir com a societat, de fet no va arribar a produir ni va actuar administrativament fora de l'àmbit de la cooperativa. No va tenir local, no va tenir NIF, no va tenir telèfon i tota la gestió que es va fer es va dur a terme amb el personal de la cooperativa i des de la cooperativa. Aquesta, arrossegava problemes econòmics -situació que no s'ha jutjat en aquesta vista i en la que no s'ha aprofundit- i Puigpelat hauria mogut diners de Calamanda SL per fer pagaments de la primera. En la declaració de qui va ser president de la cooperativa fins al juliol del 2011 (aleshores el van destituir), l'acusat ha explicat que era habitual que ell mateix avalés operacions bancàries amb el seu patrimoni per poder fer pagaments i va admetre que, fins i tot, en algun cas, li havia suposat haver d'assumir els diners del crèdit per incompliment de pagaments. Aquesta cooperativa, de fet, era el lloc on bona part de la pagesia de la zona venia el seu cereal per poder comercialitzar-lo. La cooperativa va acabar en un concurs de creditors.

El testimoni de Puigpelat es va centrar a argumentar que tots els moviments de comptes es van fer per xec, traspàs o pagarés en comptes de Caixa de Manresa, i amb doble firma, i que mai es van retirar diners en efectiu. En paraules de Puigpelat, els diners que van sortir de la Cervesera van servir per pagar deutes de la Coopac «moltes vegades».

Puigpelat, que quan Calamanda i la cooperativa passaven els sues pitjors moments, angoixat per la manca de sortides de la situació al 2011, va patir una crisi depressiva greu amb una fuga de casa seva i un trastorn pel qual ha hagut de sotmetre's a tractament mèdic, s'ha trencat en algun moment de l'interrogatori quan es referia a declaracions que havien fet testimonis de les parts acusadores amb qui havia compartit el projecte.

La defensa de Puigpelat va intentar argumentar la coincidència de socis que hi havia entre Cooperativa i l'empresa Calamanda (per sobre del 32%) per demostrar que hi havia coincidència entre les empreses, va argumentar que Calamanda va estar inoperativa autònomament (totes les actuacions que es van fer de compra les va gestionar la cooperativa) i que no hi havia documents, material probatori, en tot l'expedient judicial.

Fiscalia considera que l'actuació de Puigpelat respon a l'interès d'obtenir "un benefici patrimonial" d'un tema que li era aliè i que va "aprofitar la posició d'administració que tenia". El fiscal es va mostrar contrari a acceptar la hipòtesi del "totum revolutum" en el sí de la gestió de la cooperativa i la nova societat creada per comercialitzar cervesa. I l'acusació de la majoria dels reclamants ha coincidit en l'argument, Una segona acusació, que només defensa un demandant, ha variat a la baixa una petició d'indemnització pel seu client després de recomptar el que havia demanat i havia cobrat.

Per tot plegat, la fiscalia acusa Puigpelat de ser l'autor d'un delicte continuat d'apropiació indeguda i demana una pena de presó de 5 anys i la inhabilitació especial per exercir d'administrador durant aquest mateix període. Així mateix, demana que l'acusat indemnitzi Grup Cervesa Clamandra amb 353.600 euros i interessos, la mateixa xifra del que es creu que s'hauria apropiat. La indemnització s'assumiria de forma solidària des de Coopac, que va entrar en concurs de creditors, tal com estableix el Codi Penal.