El Govern va acordar ahir encarregar al departament de Política Territorial i Obres Públiques l'inici dels treballs de redacció del nou Pla Territorial General de Catalunya, que podria augmentar els actuals set àmbits de planejament a vuit, i obrir-se les aspiracions expressades des de diverses comarques i ajuntaments de crear un nou àmbit, el Penedès, on entrarien alguns municipis de la comarca de l'Anoia.

El govern ha considerat que el pla vigent, que va ser aprovat el 1995, ha quedat "obsolet" perquè les circumstàncies socials i econòmiques del país "han variat considerablement". En el cas de l'àmbit Penedès, es creu que "hi ha la voluntat manifestada" de les comarques de l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i alguns municipis de l'Anoia, entre d'altres.

L'administració de la Generalitat fa aquest pas quasi dos anys després que el Parlament de Catalunya aprovés, amb els vots a favor de CiU, PP, ERC i Ciutadans, una moció a favor de considerar l'àmbit Penedès en la nova planificació territorial. Es preveu que el primer esborrany del pla estarà abans del 2011. El Parlament de Catalunya serà qui aprovi definitivament el pla mitjançant una llei específica.

Ara per ara, el 73,4% del territori de Catalunya ja disposa de planejament territorial aprovat.