La nota d'humor de la nit la va posar l'escriptor anglès Matthew Tree, un dels tres convidats, i que es va posar el públic a la butxaca amb diverses anècdotes sobre la seva experiència a Catalunya, i el seu convenciment sobre el seu procés d'autoafirmació i cap a la independència.

Tree va comentar que els anarquistes anglesos diuen que "si es va a votar una cosa és perquè no la pots decidir", i que "em van dir que, si Catalunya arribava a tenir un estat, hi hauria polítics corruptes, empresaris que s'enriqueixen ràpid i una policia que repartiria garrotades; jo els vaig dir que això ja ho teníem sense gaudir encara d'estat".

L'anglès va afegir que "primer em semblava que l'autonomia era una solució; després, quan vaig pensar en el federalisme, vaig veure que a Madrid no tenien aquesta paraula al seu diccionari; ara veig clar que l'única solució pràctica al conflicte Catalunya-Espanya és la independència catalana".

Després va venir la xerrada de l'home més aplaudit de la nit, Carles Móra, alcalde arenyenc, que va desgranar l'experiència del seu municipi en la consulta independentista pionera a Catalunya. Móra va dir que "no volem una Catalunya lliure amb els mals hàbits que veiem ara, sinó una Catalunya lliure i regenerada", de manera que "no hi hagi companys de partit menjant-se el fetge per una quota de poder, i que no s'acumulin càrrecs". Òbviament no va faltar el tema del finançament, on va comentar que "cada segon perdem 500 euros; cada nucli familiar en perd 12.000 l'any". I va recordar "als nostres avantpassats, que van haver de callar i pagar".