El saló de sessions de l'ajuntament d'Igualada va ser l'escenari del tret de sortida de la 189a edició de les festes de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada. La dissenyadora igualadina Sita Murt va fer la xerrada de l'acte acadèmic, davant un centenar de persones, on va remarcar els elements de continuïtat i de cohesió social que han aportat els Tres Tombs a la història de la ciutat.

Amb la cerimònia duta a terme dimecres al vespre, comencen els actes que orbiten al voltant de la diada de Sant Antoni Abat, el patró dels traginers, el 17 de gener. Al llarg de l'acte, que va ser presidit per l'alcalde d'Igualada, Jordi Aymamí, i el president de l'Antic Gremi de Traginers, Magí Molas, es van fer també els actes de traspàs entre la pubilla i les dames d'honor del 2010 i les d'enguany, i també entre els banderers.

Els Tres Tombs d'Igualada han estat reconeguts recentment com a Festa Tradicional d'Interès Cultural per la Generalitat. És una distinció que han rebut gairebé simultàniament a la del cicle de Reis d'Igualada. Tant l'alcalde com el president del gremi van fer esment d'aquest reconeixement abans de passar el torn de paraula a Sita Murt.

La dissenyadora -que Aymamí va lloar com a representant "d'un esforç fet des de la base"- va agrair haver estat convidada i va glossar els Tres Tombs com a "part del paisatge de la meva vida". Va recordar que el diumenge en què es fa l'acte central de la festa "és esperat cada any també pels igualadins que no tenim família d'arrel traginera".

Murt va rememorar com els havia viscut durant la infància jun- tament amb els seus germans, amb els seus fills durant els anys 70 i com els presencia també actualment amb els seus néts. Va celebrar que hagin superat "adversitats tan diferents com la neu... i la guerra civil". Si es continuen fent és perquè "malgrat que la professió hagi desaparegut, el gremi és el portador de la memòria col·lectiva". En definitiva, els traginers vivien la seva festa fa 189 anys i la continuen vivint avui, juntament amb el European Balloon Festival, el REC.0 i en l'època dels mòbils.

Aymamí, acompanyat per una bona part dels regidors del consistori, va congratular-se en el seu torn de paraula pels 189 anys de festa i va enumerar les altres distincions que ha rebut el gremi, com la Creu de Sant Jordi, el 2009. El president del gremi, emocionat, va proclamar que "per a nosaltres, els Tres Tombs no és sols una celebració; és un sentiment" i va acabar manifestant l'orgull de ser "traginer i igualadí".

La nova pubilla, Georgina Balcells, va rebre un ram de flors i se li va imposar la banda amb la senyera, mentre també s'obsequiava la pubilla del 2010, Ester Olivan. Pel que fa a les dames d'honor, enguany són Èlia Domènech i Arian Casellas, que relleven a Sandra Paradell i Núria Bisbal.

També es va oficiar el traspàs dels portadors de la bandera gran i la bandera petita del gremi: Miquel Marbres i Josep Segura seran els portadors respectius de les dues ensenyes de l'entitat.