ICV a Igualada va arrencar la cursa cap a les eleccions del 22 de maig presentant una llista encapçalada per les seves dues regidores actuals, Montserrat Mateu i Conxa Castells. El cartell alterna cares noves amb la vella guàrdia ecosocialista. L'objectiu de cara a resultats: mantenir els dos llocs que tenia ICV dins la coalició de l'Entesa, sense renegar en cap moment del viatge de 12 anys al costat del PSC de Jordi Aymamí. ICV s'atribueix una bona part de l'obra de govern.

"L'Entesa s'ha acabat", recorda Mateu, la cap de llista. La número u d'ICV i que va ser la companya d'Aymamí en la llista del 2007, manifesta la seva voluntat de recollir els fruits dels 12 anys d'Entesa i "el que hem fet al govern".

ICV ha buscat gent de fora de la coalició per completar les llistes. Mateu considera que es tracta de persones "valentes" per sumar-se al projecte en un moment de "descrèdit de tot allò públic". També veu Iniciativa com els que defensen "els col·lectius més febles. Treballem per persones que no poden anar a votar. Cap altra força defensa com nosaltres gent que no és d'aquí. Gent que volem que votin algun dia".

Entre les prioritats que anuncia Mateu hi ha les directrius habituals ecosocialistes. Procurarà per reduir l'ús del vehicle privat, aprofundir en mesures de protecció social i contribuir a fer desaparèixer "les fronteres invisibles. Hi ha molta gent que desconeix que hi ha serveis fets per a ells i el seu ús".

Sense por del vot útil

"Ens serà fàcil marcar perfil propi", assegura Mateu. Els ecosocialistes igualadins reivindiquen un paper fonamental dins l'endegament del riu Anoia i l'obertura de llars d'infants i d'una nova escola, el CEIP Dolors Martí.

Mateu es vol desmarcar de l'Entesa i els socialistes ara: "no amaguem les nostres sigles, ni estem a favor dels personalismes". No tem que hi hagi vot útil a Aymamí, però admet que "de cara a la situació posteleccions, PSC i ERC serien els nostres aliats naturals".