El govern igualadí (CiU-Esquerra-RCat) i l'oposició van topar al primer ple per les retibucions que percebran l'alcalde i regidors. Les forces de l'equip de govern defensen que hi ha una disminució de càrrecs amb sou respecte al govern anterior de l'Entesa (PSC i ICV): ara hi haurà dos regidors amb dedicació parcial i abans n'hi havia 5. L'oposició, però, alerta que "la despesa en indemnitzacions ha augmentat" i l'estalvi és petit. I això tenint en compte que el sou de l'alcalde és molt reduït, perquè espera que la seva nòmina principal sigui la de diputat a la Diputació de Barcelona.

L'alcalde, Marc Castells (CiU), percebrà un màxim de 19.800 euros anuals bruts (si cada mes hi ha- gués un ple i 2 juntes de govern), 12.400 menys que el seu predecessor, Jordi Aymamí.

El ple del cartipàs que es va celebrar dilluns a la nit va durar pràcticament quatre hores, durant les quals es van fixar i debatre les retribucions i indemnitzacions als regidors i es van constituir els diversos organismes i societats municipals que depenen de l'Ajuntament. El punt de debat principal va ser el capítol de les dietes per assistir als diferents tipus de reunions. El govern permetrà, a diferència del que s'establia fins ara, que els regidors cobrin per assistència a la junta de govern i a la junta de portaveus (fins ara l'assistència a una de les dues feia impossible cobrar de l'altra).

Jordi Riba, portaveu del PSC, considera que "se substitueixen altes a la Seguretat Social per dietes i indemnitzacions", i nega que hi hagi cap gran estalvi. Entre l'alcalde i els 11 regidors, el cost anual a l'Ajuntament serà d'entre 10.000 i 15.000 euros inferior a l'etapa de l'Entesa (que era d'uns 280.000 euros anuals per 10 regidors).

Només dos regidors tindran algun tipus de sou amb alta de Seguretat Social. Àngels Chacón, segona tinent d'alcalde, de Dinamització Econòmica, percebrà 50.000 euros bruts l'any per una jornada completa; Jordi Pont, d'Urbanisme i Mobilitat, farà mitja jornada i la seva retribució serà de 25.000 euros. No percebran indemnitzacions. Una altra de les queixes de l'oposició, que va expressar Pere Calbó (PP), és que neix la figura del president de les comissions informatives, "un nou concepte retributiu", que pot representar 400 euros bruts mensuals per a membres del govern, i que s'ampliaran de quatre a cinc les comissions. Se'n crea una d'organitzacions externes.

Càrrecs de confiança

L'altre cavall de batalla va ser sobre els càrrecs de confiança. El govern de CiU i Esquerra parteix de la base que en la nova etapa només n'hi haurà dos, en lloc dels set del mandat passat. L'alcalde Castells recorda que només s'havia pronunciat contra "els càrrecs de confiança vinculats als partits polítics a l'Ajuntament".

L'oposició interpreta que "hi continua havent dos càrrecs de confiança, com en l'etapa anterior" vinculats al govern, segons Calbó, i en això acusa Castells de ser "igual que Aymamí". Sobre els càrrecs de confiança vinculats als partits, Riba (PSC) remarca que "alguns càrrecs dels que es van crear el 2007 no es van arribar a omplir mai i, des del juliol passat, només hi havia tres persones que sumaven en dedicació 1,75 jornades".

Els dos nous càrrecs són un responsable de comunicació, que cobrarà 30.000 euros l'any, i l'encarregat de l'anunciada Oficina d'Atenció Empresarial, que en percebrà 40.000. Quantitats inferiors als 52.000 i 38.000 amb què es retribuïa els dos càrrecs de confiança del govern d'Aymamí, un responsable de premsa (Joaquim Díez) també i una tècnica de coordinació (Montserrat Cantarell).

En aquesta qüestió també hi va posar el seu gra de sorra Montserrat Mateu (ICV), que apunta que "els càrrecs de confiança poden donar un bon servei a la ciutadania" i que l'alcalde en aquest aspecte "és esclau de les pròpies paraules".

L'alcalde d'Igualada considera que la reducció de la despesa en càrrecs de confiança és del "60%" i que la reducció total entre regidors i càrrec de confiança serà de 670.000 euros.