El govern olesà vol que la ciutadania "digui la seva" davant la possibilitat que la Generalitat de Catalunya doni el vistiplau als ajuntaments per replantejar les àrees residencials estratègiques (ARE). Ara, el consistori es mostra expectant, ja que l'actual equip de govern format pel Bloc sempre ha estat en contra del desenvolupament de l'ARE de Vilapou, a la zona sud del municipi.

L'Ajuntament hauria de veure primer quina viabilitat econòmica hi ha per poder desenvolupar el projecte i si la presa d'alguna decisió s'hauria de fer tenint en compte la ciutadania. De fet, l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Salvador Prat, va explicar recentment a Regió7 que en cas que es pogués fer un replantejament d'aquest projecte, "en primer lloc demanarem a la Generalitat de Catalunya en quin termini de temps podem establir contacte amb ells per respondre sobre el futur de l'ARE. Llavors proposarem que això es decideixi de forma consensuada entre els habitants del municipi, que són els que han de prendre part en aquest tipus de decisions".

Prat va afegir que la intenció seria millorar la participació ciutadana, i una gran oportunitat seria "fer una consulta sobre l'ARE, tot i que la nostra posició com a força política sempre ha estat la mateixa: contraris a l'increment del nombre d'habitatges".

Fins ara, els regidors del Bloc Olesà sempre s'han manifestat públicament contraris a aquest nou sector residencial, com era inicialment previst. Es preveia que donaria continuïtat a l'Eixample d'Olesa de Montserrat i acolliria 848 habitatges, dels quals 416 serien amb diferents règims protegits.

El nou barri combinaria els usos residencials amb els comercials i d'equipaments, encara que des dels seus inicis el projecte ha aixecat a Olesa diferents veus contràries, entre les quals la del partit que ara té responsabilitat de govern. El setembre de l'any passat va ser quan l'Incasòl i l'Ajuntament van constituir el Consorci urbanístic per desenvolupar l'ARE d'Olesa.

La intenció de crear aquest nou barri era per donar continuïtat al teixit urbà existent i aportar nous espais verds, i al mateix temps constituir la nova i definitiva façana sud-est del municipi. En el cas de la riera de Canyamassos, que delimita el sector per llevant, es vol generar un àmbit verd de protecció que complementarà el sistema hidràulic, protegirà el seu entorn i facilitarà la creació d'un recorregut que permeti accedir a la riba del Llobregat. L'altre parc lineal previst actuarà com a franja de protecció visual i acústica al nord dels eixos viaris del sud del sector. Proper al carrer de Barcelona, es pretén construir una plaça emmarcada pels nous edificis residencials que afavorirà l'aparició d'espais comercials. Pel que fa als equipaments, es preveuen tres espais reservats per a la construcció d'un centre escolar, un camp de futbol i un equipament sociocultural.