L'Auditori de la Casa de Cultura va donar divendres el tret de sortida a les setenes jornades de Memòria i Justícia d'Olesa de Montserrat, organitzades pel departament de Cultura de l'Ajuntament.

Els encarregats d'obrir les jornades van ser Oriol Dueñas, historiador i membre del Memorial Democràtic, i Ermengol Gassiot, l'arqueòleg que va dirigir les excavacions al cementiri vell d'Olesa de Montserrat el 2004. Ho van fer amb una conferència titulada «Olesa, febrer del 1939», i que va servir per explicar l'episodi històric que va passar el febrer del 1939 i que va desembocar en un judici sumaríssim a un grup d'olesans i olesanes que va acabar amb una vintena de persones afusellades.

Un cop finalitzada la conferència, es va representar l'obra de teatre Mort a les cunetes, a càrrec de Joan Valentí i Martí Marsal, una obra que explica una història semblant a la que va succeir a Olesa el febrer del 1939, però ambientada a Súria.

L'encarregat d'obrir l'acte va ser Xavier Rota, regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa, que, en el seu discurs, va reivindicar la recuperació de la memòria històrica i va destacar la feina feta des del departament de Cultura durant els darrers tres anys tot posant-la en relleu.